calendar tag arrow download print
Doorgaan naar inhoud

Voedselzekerheid en het bevolkingsvraagstuk

0804

20.00 - 22.00 Rode Hoed, Amsterdam
De werelbevolking groeit sneller dan verwacht, vooral in Afrika. De VN houdt rekening met een groei van de huidige 7,6 miljard mensen naar 9,8 miljard in 2050 en 11,2 miljard in 2100. Kan de aarde al deze mensen straks nog voeden?

Oplossingen voor de dreigende voedselschaarste worden vaak gezocht in minder vlees eten, minder voedselverspilling en betere verdeling van voedsel. Dat is hard nodig en kan zeker helpen, maar we zullen tegelijk ook de bevolkingsgroei moeten afremmen, althans in regio’s waar de bevolking nog sterk groeit. Geboortebeperking komt recent weer uit de taboesfeer. Met welke sociaal-culturele factoren moeten we dan rekening houden, met name ook in Afrika? En willen we ook geboortebeperking in rijke landen met hun hoge consumptieniveau? Vraag is ook wat we hier vanuit Nederland aan kunnen bijdragen.

Aanmelden

Kaarten zijn verkrijgbaar via de Rode Hoed

Moderator Felix Rottenberg gaat in gesprek met prof. Leo van Wissen, Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (Nidi) over cijfers bevolkingsgroei en opties voor vrijwillige geboortebeperking.

Prof. Martin van Ittersum, Wageningen URzal spreken over de groeipotentie van de voedselproductie wereldwijd: yield gaps, invloed klimaat, energie, water, grondstoffen.

Niek Koning, Wageningen UR, legt ons uit hoe Europa de bevolkingsgroei in Afrika bevordert.

Precious Netsai Njerere, Rutgers, gaat in op de sociale positie en reproductieve rechten van meisjes en vrouwen.

Dit is de derde avond in een serie van vier landbouw- en voedseldialogen.

Over de serie It's the food my friend!

Ruimte voor mens, natuur en landbouw in een veranderend klimaat

Het Rathenau Instituut is een van de partners van de landbouw- en voedseldialogen It's the food my friend! in de Rode Hoed. 

In deze debatserie gaan we op zoek naar de oorzaken van de problemen en kijken wat we er aan kunnen doen. Hoe kunnen we de relatie tussen mens en planeet herstellen? Wat zijn onze handelingsperspectieven, van boer tot burger? 

Bekijk ook: 

  • Deel1: het water (maandag 11 februari 2019)
  • Deel 2: het land (maandag 18 maart 2019)
  • Deel 4: ons eigen menselijk handelen (maandag 6 mei 2019)