calendar tag arrow download print
Doorgaan naar inhoud

Berekende risico's - Verzekeren in de datagedreven samenleving

Rapport
22 september 2015
Image
Deze studie kijkt naar de huidige datapraktijk in de verzekeringssector. Hoe wordt data nu gebruikt? Welke mogelijkheden en uitdagingen liggen in het verschiet? Hoe om te gaan met vragen over privacybescherming, vertrouwen en solidariteit? Welke betekenis heeft de opkomst van big data voor de verzekeringspraktijk, en de maatschappelijke functie die verzekeraars vervullen?

Downloads

Downloads

Samenvatting

In onze samenleving komt steeds meer data beschikbaar, denk aan het internet, mobiele telefoons of sensoren. De gegevens bieden nieuwe mogelijkheden voor verzekeraars om risico’s in te schatten, bijvoorbeeld over brand- of inbraakrisico’s, of om meer tegemoet te komen aan individuele wensen van klanten. De verwachting is dat verzekeraars met dergelijke data steeds fijnmaziger hun klanten kunnen profileren. Zo ver is het echter nog niet.

Met Berekende Risico’s wil het Rathenau Instituut inzicht geven in de veranderingen die het big-datatijdperk met zich meebrengt voor de verzekeringswereld. Om de mogelijkheden op een verantwoorde manier te benutten, zal er ruimte moeten zijn voor experiment, maar ook voor reflectie en evaluatie, met inachtneming van publieke waarden als solidariteit.

 

Bij voorkeur citeren als:
Timmer, T., I. Elias, L. Kool & R. van Est, Berekende risico’s. Verzekeren in de datagedreven samenleving, Den Haag, Rathenau Instituut 2015

Gerelateerd

Lees ook onze achtergrondstudie over big data: De datagedreven samenleving.