calendar tag arrow download print
Doorgaan naar inhoud

Op advies van de auto

Rapport
25 april 2013
Persuasieve technologie en de toekomst van het verkeerssysteem
Robots Automatisering
Image
Deze studie onderzoekt de vraag wat persuasieve technologie kan betekenen voor een veilige, effectieve en duurzame mobiliteit.

Downloads

Downloads

Samenvatting

Persuasieve technologie is technologie die ontworpen is om het gedrag of de attitudes van de gebruiker te veranderen via advisering en beïnvloeding, zonder actief in te grijpen in het gedrag van de gebruiker. Denk bijvoorbeeld aan het stimuleren van duurzaam rijgedrag door de bestuurder evaluatieve feedback op het brandstofverbruik te geven tijdens de autorit.

Deze studie onderzoekt de vraag wat persuasieve technologie kan betekenen voor een veilige, effectieve en duurzame mobiliteit. Centraal staat de afweging tussen technologie die actief ingrijpt in het rijgedrag van de bestuurder (dwingende technologie) en technologie die het gedrag van de bestuurder via advies en beïnvloeding bijstuurt (persuasieve technologie).

De studie geeft inzicht in recente ontwikkelingen in het verkeerssysteem en laat zien op welke plekken – en op welke manier – persuasieve technologie en dwingende technologie een rol spelen in het veranderende verkeerssysteem.

Tot slot proberen we zicht te krijgen op de ethische, psychologische en juridische vragen die we ons moeten stellen bij de toepassing van persuasieve technologie.

 

Bij voorkeur citeren als:
Op advies van de auto: persuasieve technologie en de toekomst van het verkeerssysteem. Den Haag, 2013 Rathenau Instituut.