calendar tag arrow download print
Image
Gen-tech voedsel
Maakbare levens

Duurzame landbouw en voedselproductie

Ons land kan voorloper zijn in de transitie naar een duurzaam landbouw- en voedselsysteem, waarbij verdere afname van de biodiversiteit wordt voorkomen. Daarbij is de Europese en mondiale context van wetenschap, wetgeving en handel in data bepalend. In de overgang naar een duurzaam landbouw- en voedselsysteem spelen onderzoekers, techbedrijven, boeren, de voedselindustrie en de consument ieder hun rol. Hoe kunnen gezondheid van mensen, gezondheid van dieren en duurzame voedselproductie samengaan?

Hoe kunnen we door middel van technologie, zoals digitalisering of genetische modificatie, de overgang maken naar duurzame landbouw en voedselproductie? Wat zijn de belangen en de belemmeringen in de ‘eiwittransitie’: de overgang van dierlijk naar plantaardig voedsel? Is kweekvlees een realistische optie? Hoe voorkomen we zoönoses? Is kringlooplandbouw de oplossing? We ondersteunen met onderzoek en dialoog de democratische besluitvorming over klimaat- en landbouwbeleid met alle betrokken partijen: ‘bio’, boer, bedrijf en burger.

Lees meer +

Uitgelichte rapporten

Image
Aardappels in zakken
Rapport 21 januari 2020 De aardappel heeft de toekomst Innovatie Duurzaamheid Voedselzekerheid
Image
Genome editing bij planten en gewassen
Rapport 15 januari 2019 Genome editing bij planten en gewassen Biotechnologie Genetisch gemodificeerde gewassen
Meer laden