Duurzame landbouw en voedselproductie
Maakbare levens
Image

Ons land kan voorloper zijn in de transitie naar een duurzaam landbouw- en voedselsysteem, waarbij verdere afname van de biodiversiteit wordt voorkomen. Daarbij is de Europese en mondiale context van wetenschap, wetgeving en handel in data bepalend. In de overgang naar een duurzaam landbouw- en voedselsysteem spelen onderzoekers, techbedrijven, boeren, de voedselindustrie en de consument ieder hun rol. Hoe kunnen gezondheid van mensen, gezondheid van dieren en duurzame voedselproductie samengaan?
Hoe kunnen we door middel van technologie, zoals digitalisering of genetische modificatie, de overgang maken naar duurzame landbouw en voedselproductie? Wat zijn de belangen en de belemmeringen in de ‘eiwittransitie’: de overgang van dierlijk naar plantaardig voedsel? Is kweekvlees een realistische optie? Hoe voorkomen we zoönoses? Is kringlooplandbouw de oplossing? We ondersteunen met onderzoek en dialoog de democratische besluitvorming over klimaat- en landbouwbeleid met alle betrokken partijen: ‘bio’, boer, bedrijf en burger.