calendar tag arrow download print
Doorgaan naar inhoud

De positie van Nederland in de EU Kaderprogramma's

datapublicatie
04 november 2020
kaderprogramma Horizon Europe
In deze datapublicatie laten we zien dat Nederland structureel meer ontvangt uit de Europese kaderprogramma's dan dat het eraan betaalt. Ook tonen we een grafiek van de Top 10 van landen die in absolute zin het meest ontvangen. Nederland staat op de zesde plek.

In het kort

  • Nederland ontvangt 1,5 keer meer uit de Europese Kaderprogramma H2020 dan dat het bijdraagt.
  • Nederland staat op de zesde plek van Europa qua absolute inkomsten uit H2020.
  • Alleen de grote landen Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Spanje en Italië ontvangen meer geld.

Relatieve uitgaven en inkomsten van Nederland in de EU-kaderprogramma's

Nederland haalt 1,5x meer binnen dan het uitgeeft
Nederlandse onderzoekers ontvangen keer op keer meer van de EU dan dat ons land bijdraagt. In het recente EU-programma, H2020, ontvangt ons land 1,5 keer meer dan dat Nederland investeert (7,7% inkomsten versus 5,2% uitgaven). De bovenste figuur laat ook zien dat Nederland procentueel gezien steeds minder aan de EU-begroting voor onderzoek is gaan bijdragen. Dat komt vooral doordat er meer lidstaten bijgekomen zijn.
 

De Top 10 van ontvangende landen in Horizon 2020

Nederland op de zesde van meest ontvangende landen
De tweede grafiek toont de Top 10 van ontvangende landen van het recente EU-programma H2020. Tot november 2020 kende de Europese Commissie in totaal 58,4 miljard euro aan middelen toe vanuit dat programma. Nederland ontvangt hiervan 4,5 miljard euro (7,7%). In absolute omvang is Nederland daarmee de zesde ontvanger. Ons land komt na de grote landen als Duitsland (14,8%), het Verenigd Koninkrijk (12,1%), Frankrijk (11,1%), Spanje (9,2%) en Italië (8,3%). De complete top-10 haalt overigens 77% van de middelen binnen.