calendar tag arrow download print
Doorgaan naar inhoud

Verdeling inkomsten uit Horizon Europe en H2020 in Nederland, naar type organisatie en onderwerp

datapublicatie
04 mei 2025
Horizon2020 inkomsten organisaties
In deze datapublicatie geven we informatie over de Nederlandse inkomsten uit het huidige Europese kaderprogramma Horizon Europe (HEU) en het vorige kaderprogramma Horizon 2020 (H2020). In de eerste figuur vergelijken we welke organisaties in Nederland en Europa geld binnenhalen. In de tweede figuur de verdeling in Nederland over de mondiale uitdagingen (global challenges).

In het kort

  • In Nederland gaat een groter deel van de H2020- en HEU-inkomsten naar universiteiten en hogescholen dan gemiddeld.
  • Ons land haalt met 11% uit het betreffende EU-budget na Duitland de meeste middelen binnen op het gebied van 'gezondheid'.
  • Op de mondiale uitdaging 'veilige samenlevingen' haalt Nederland de minste middelen binnen. In totaal 5% van het daarvoor toegekende budget.

Toekenning budget Horizon Europe en H2020 naar type organisatie

Universiteiten en hogescholen halen meeste Europese geld binnen
Voor zowel HEU (47%) als H2020 (50%) zijn de Nederlandse hogeronderwijsinstellingen verantwoordelijk voor het grootste gedeelte van de inkomsten uit Europese programma's. Daarmee gaat er in Nederland een relatief groot deel van de beschikbare financiering naar de universiteiten. Van het totaal uitgegeven HEU-budget ging 36% naar hogeronderwijsinstellingen. Voor het H2020-budget was dit aandeel 40% . Nederlandse hogeronderwijsinstellingen halen dus meer inkomsten binnen dan het gemiddelde. De Nederlandse bedrijven halen 21% van de Nederlandse inkomsten binnen voor HEU. Voor H2020 was dit 24%. Dat is minder dan het gemiddelde van 26% voor HEU en 28% voor H2020. 
 

HEU-budget toegekend aan Nederlandse organisaties voor global challenges

Global Challenges: Gezondheid

Het geld dat Nederland in Horizon Europe tot nu toe voor de mondiale uitdagingen (global challenges and European industrial competitiveness) heeft gekregen is 52%, iets meer dan 2 miljard euro, van het totale Europese geld dat Nederland voor onderzoek heeft ontvangen binnen dit programma.

Nederland ontvangt absoluut (587 miljoen euro) de meeste middelen voor de mondiale uitdaging klimaat, energie en mobiliteit. Relatief ontvangt Nederland veel middelen voor gezondheid. Na Duitsland ontvangt nederland de meeste middelen voor deze uitdaging. 11% van het totale HEU budget voor deze uitdaging gaat naar ons land.

Ook op het gebied van cultuur, creativiteit en inclusieve samenleving doet Nederland het relatief goed (89 miljoen euro, 9% van het totale HEU-budget voor deze uitdaging). Minder sterk is ons land bij veilige samenlevingen (25 miljoen euro, 4% van het totaal). Voor digitale technologie, industrie en ruimtevaart haalde Nederland 467 miljoen euro binnen, of 6% van het totaal) en voor Voedsel, bioeconomie, landbouw en milieu haalde Nederland tot nu toe 356 miljoen euro binnen (8% van het totaal).