Interesse om deze avond bij te wonen?
Het verschil maken – Lessen uit de kringlooplandbouw over wetenschap met impact
Hoe kan wetenschap het verschil maken en wat komt daarbij kijken? Hier leert u alles over op 30 september, in het tweede debat van dit drieluik. We kijken hiervoor naar de rijke geschiedenis van de agrofood-sector. Nederland heeft zowel in de wetenschap als economisch gezien een mondiale toppositie ontwikkeld en staat nu voor de uitdaging met de ontwikkeling van de kringlooplandbouw. Kunnen we de impact die wetenschap had voor de ontwikkeling van onze voedselproductie, ook gebruiken in andere sectoren?
Met onder meer wetenschappers van universiteiten en hogescholen, boeren en kennisintensieve bedrijven, en innovatie-deskundigen. Martin Scholten van Wageningen University verzorgt een inleiding op het debat.
Maandag 30 september 19:00 - 21:00 uur. Mauritskazerne, Nieuwe Kazernelaan 2-D41, 6711 JC Ede.
Debatprogramma
Hoe kan de wetenschap helpen om principes van de kringloop toe te passen in moderne agrarische bedrijven? Welke mogelijke weerstand moet worden overwonnen om met behulp van de wetenschap impact te realiseren in dit domein? Welke lessen bevat dit voor andere domeinen, bijvoorbeeld als het gaat om vernieuwing in de zorg? Met de kringlooplandbouw als centrale casus gaan we op zoek naar het beste ‘model’ voor wetenschap met impact.
Impact van wetenschap betekent onder meer bijdragen aan maatschappelijke uitdagingen, innovatiekracht en het vergroten van menselijk kapitaal, stelt de Wetenschapsvisie voor de komende jaren niet voor niets. Een blik op de toekomst leert dat we als samenleving voor grote uitdagingen staan, bijvoorbeeld waar het duurzame en gezonde voedselproductie betreft. Om die challenges het hoofd te bieden, hebben we de wetenschap hard nodig.
Het genereren van impact is het meest succesvol als wetenschappers samenwerken met bedrijven, maatschappelijke organisaties, professionals en burgers. In de landbouw- en voedselsector wordt op dit moment sterk ingezet op zulke samenwerking, om met elkaar een duurzame kringlooplandbouw te realiseren. Over die ervaringen met circulaire economie in de agrofood-sector gaan we op 30 september in debat.
Te gast zijn o.a:
- Annette Harberink (boerin en eigenaar Keizersrande);
- Corné Kempenaar (Aeres Hogeschool en WUR);
- Frederieke Praasterink (Lector HAS Hogeschool);
- Albert Boersen (boer en bedrijfsleider Floating Farm);
- Marleen Janssen Groesbeek (lector Avans hogeschool);
- Sjoukje Heimovaara (voormalig CEO Royal van Santen / AWTi)
- Hinse Boonstra (manager landbouwbeleid Bayer)
- Annie de Veer (directeur Kennis, ministerie van LNV)
Met een inleiding door: Martin Scholten, Directeur Animal Sciences Group WUR.
Alvast meer lezen over dit onderwerp?
-Onderzoek van Rathenau Instituut naar innovatie
-Eieren voor het onderzoek
-Innoveren voor maatschappelijke doelen
-De toekomst van het toepassingsgericht onderzoek (AWTI)