calendar tag arrow download print
Doorgaan naar inhoud

Tem de robotauto

Rapport
02 oktober 2014
De zelfsturende auto voor publieke doelen
Robots Automatisering
Image
De zelfsturende auto is in opmars, maar welke? Gaat het om een zelfstandige robotauto of coöperatieve auto? Deze studie schept duidelijkheid over de verschillende ontwikkelingspaden van de zelfsturende auto.

Downloads

Downloads

Samenvatting

De overheid zet al jaren in op coöperatieve auto’s. Omdat ze treintje kunnen rijden, verwacht men dat de coöperatieve auto bijdraagt aan doorstroming, milieubesparing en veiligheid. Recent wint de robotauto aan terrein in het Nederlandse beleid. Robotauto’s kunnen niet in treintjes rijden en kunnen daardoor slechts beperkt bijdragen aan een betere doostroming en milieubesparing.

Deze studie schept duidelijkheid over de verschillende ontwikkelingspaden van de zelfsturende auto. Het laat zien dat de twee innovatiesporen verschillende maatschappelijke en politiek-bestuurlijke vraagstukken met zich mee brengen. Om eerdere investeringen te verzilveren en meerdere beleidsdoelen te realiseren, is voorzetting van het coöperatieve beleid nodig. Dat vraagt enerzijds om robotauto’s, die passen in de coöperatieve communicatiestructuur. Anderzijds kunnen coöperatieve systemen effectiever worden door de slimme technologie van de robotauto’s te gebruiken.

 

Bij voorkeur citeren als:
Timmer J., L. Kool (red.), Tem de robotauto - De zelfsturende auto voor publieke doelen. Den Haag, Rathenau Instituut 2014

.