Opgavegericht kennis- en innovatiebeleid
In dit programma onderzoeken we hoe de overheid onderzoek en innovatie gericht kan mobiliseren voor duurzaamheidstransities en maatschappelijke opgaven – denk bijvoorbeeld aan het realiseren van een natuurinclusieve landbouw, een toekomstbestendige zorg, of een waterrobuuste ruimtelijke inrichting.
In de afgelopen jaren zijn er allerlei nieuwe ideeën ontwikkeld om innovatiebeleid ‘missiegedreven’ en ‘transformatief’ te maken. Er zijn diverse initiatieven, zoals het Klimaatonderzoek Initiatief Nederland en de Nationale Wetenschapsagenda, die in de praktijk experimenteren met opgavegerichte programmering en financiering van onderzoek en innovatie. Samen met pioniers willen we zo’n opgavegerichte aanpak een stap verder brengen. Waar lopen voorlopers tegenaan? Waar zien zij kansen?

We dragen bij aan de doorontwikkeling van opgavegericht kennis- en innovatiebeleid door een aantal veelbelovende praktijken te onderzoeken, uit te lichten en verder te helpen. Dat doen we samen met beleidsmakers op verschillende bestuursniveaus, met beleidsuitvoerders bij financieringsorganisaties, programmabureaus en andere intermediaire organisaties, en met mensen en organisaties die in de praktijk bezig zijn met opgavegerichte kennisproductie en innovatie.
Met beleidsmakers willen we bijvoorbeeld leren over de besluitvorming rondom opgavegerichte innovatieprogramma’s: welke waarden en belangen wegen het zwaarst, en hoe ga je om met machtsverschillen, conflicten en onzekerheid? Andere vragen gaan over de coördinatie van opgavegericht innovatiebeleid met andere beleidsdomeinen en over het ontwerpen van een monitoringssystematiek waarmee je kunt leren en snel kunt bijsturen. Met beleidsuitvoerders willen we leren over hoe maatschappelijke organisaties en burgers betekenisvol te betrekken bij onderzoek en innovatie. Hoe kun je verschillende soorten kennis bij elkaar brengen en toepassen? Welke aanpassingen zijn nodig in de subsidievoorwaarden en selectiecriteria? Met wetenschappers en anderen in transformatief of transdisciplinair onderzoek willen we leren over knelpunten en over kansen om meer ruimte te creëren voor een opgavegerichte aanpak van kennis en innovatie.