calendar tag arrow download print
Doorgaan naar inhoud

Maatschappelijk impact van onderzoek geëvalueerd

nieuws
06 juli 2017
Valorisatie
Leonie van Drooge was een van de internationale sprekers in Santander, Spanje, op een cursus over impact evaluatie. Het hoger management van de Spaanse instituten voor gezondheidsonderzoek wordt binnenkort geëvalueerd en zij vormden de doelgroep.

Leonie van Drooge was een van de internationale sprekers in Santander, Spanje, op een cursus over impact evaluatie. Het hoger management van de Spaanse instituten voor gezondheidsonderzoek wordt binnenkort geëvalueerd en zij vormden de doelgroep. Het Rathenau Insituut heeft een aantal projecten geleid over evaluatie van maatschappelijke kwaliteit van onderzoek en Leonie presenteerde en duidde relevante ontwikkelingen op dit gebied. Ze sprak onder meer over “Productive Interactions and societal impact of research” en “Evaluation in the Netherlands”. Het Nederlandse ERiC project, Evaluating Research in Context, en het Europees gefinancierde SIAMPI project kwamen hierbij aan bod.

Valorisatie
Voor de deelnemers die weinig ervaring hebben met het evalueren van maatschappelijke impact van onderzoek presenteerde Leonie methoden die het Rathenau Instituut in de afgelopen jaren mede heeft ontwikkeld. De cursus had als titel: “Evaluation of institutes of translational biomedical research: towards an effective translation.” Translation verwijst naar het vertalen van inzichten uit biomedisch onderzoek naar de medische praktijk. In Nederland zijn daarbij ook de termen valorisatie of maatschappelijke impact gangbaar. 

Reacties van deelnemers:

 “Goed om bestaande methoden te kunnen toepassen”

 “Het is nieuw voor me om bij een evaluatie niet alleen aandacht te besteden aan resultaten en producten, maar ook aan het proces van onderzoek doen en impact  creëren. Ik ga dat zeker toepassen”

“De boodschap om de doelstelling of missie centraal te stellen bij een evaluatie is zeer relevant.”