calendar tag arrow download print
Doorgaan naar inhoud

Online democratie: wat heb je eraan?

nieuws
27 september 2018
democratie nepnieuws filterbubbel
Image
Sociale media overspoelen ons met informatie. Ook over politieke kwesties. Hoe herken je nepnieuws? Of wanneer zijn er online trollen aan het werk die complottheorieën aanzwengelen? En zit je eigenlijk zelf in een filterbubbel of niet?

“Dat stond op Facebook”

Informatie en nieuws dat we consumeren, bepaalt in grote mate hoe wij aankijken tegen de politiek. En heeft vanzelfsprekend ook invloed op het vertrouwen dat we hebben in politici en bestuurders, zowel lokaal als landelijk. Wat betekent de enorme brij aan beschikbare online informatie en fake news voor de verhouding die we hebben met onze volksvertegenwoordigers?

Hoe zorgen we er voor dat online mogelijkheden zinvol worden ingezet? En dus bijdragen aan een beter werkende democratie.Wat werkt wel of juist helemaal niet? 

Daarover gaan we twee avonden in gesprek.
Met elkaar, met experts en met mensen uit de politiek. Praat mee!

  • 7 november 20.00 tot 22.00 uur
    Pakhuis De Règâh in Bazaar of Ideas, Hoefkade 11, Den Haag
  • 21 november 20.00 tot 22.00 uur
    Pakhuis De Règâh in Bazaar of Ideas, Hoefkade 11, Den Haag

Pakhuis De Règâh is een onafhankelijk platform voor denkers én doeners, sprekers én luisteraars, jong en oud, studenten en werkenden, Hagenezen en Hagenaars. De avond is zeker ook interessant voor gemeenteraadsleden, lokaal en landelijke beleidsmakers en journalisten, lokale actiegroepen en maatschappelijke organisaties.

Boek cadeau

Meld je snel aan: op de avond zelf verloten we 20 exemplaren van “Het bestverkochte boek ooit (met deze titel). Hoe cijfers ons leiden, verleiden en misleiden” van Sanne Blauw van De Correspondent.

Avond 1: Online democratie: wat levert het ons op?

Hoe gebruiken we online informatie om onze politieke mening te vormen? En hoe gebruiken we sociale media of andere online tools om onze zorgen op de politieke agenda zetten?

Met o.a. Gerdi Verbeet (oud Tweede Kamervoorzitter), Reinder Rustema (directeur petities.nl), Jaron Harambam (expert in complottheorieën), Remco Pijpers (onderzoeker mediawijsheid), Edgar Neo (initiator Pakhuis De Règâh), Femke Sleegers (Den Haag Fossielvrij) en Sanne Blauw (journalist De Correspondent). 
Download het programmaoverzicht

Aanmelden woensdag 7 november

Avond 2: Online democratie: hoe maken we het beter?

Wat kun jij doen tegen nepnieuws en vóór betrouwbaar nieuws? En wat vind je dat sociale mediabedrijven en de overheid moeten doen?

Met o.a. Arjan el Fassed (Google), Lucas Benschop (1848.nl), journalist Peter Olsthoorn, factchecker Peter Burger, Mary Berkhout (mediawijzer.net), Sarah de Lange (hoogleraar en auteur #Woest: de kracht van verontwaardiging), Edo Haveman (Facebook), Ruurd Oosterwoud (DROG – platform voor kritische nieuwsconsumenten). 
Download het programmaoverzicht

Aanmelden woensdag 21 november

Wat gebeurt er met de uitkomst van de bijeenkomsten?

Pakhuis De Règâh organiseert beide avonden in samenwerking met het Rathenau Instituut en de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB). Wij onderzoeken het effect van nieuwe technologie op ons leven. De ROB neemt de inbreng in deze debatten graag mee in een advies voor de regering en de Eerste en Tweede Kamer over digitalisering en democratie.