calendar tag arrow download print
Doorgaan naar inhoud

Nieuw project: Geopolitiek en wetenschapsbeleid

De vlaggenparade bij het World Forum in Den Haag. (Foto: NataliAlba - Shutterstock)

Image
De vlaggenparade bij het World Forum in Den Haag
In een nieuw project onderzoekt het Rathenau Instituut wat de effecten zijn van toegenomen geopolitieke onrust op het wetenschapsbeleid.

In het kort:

  • Geopolitieke onrust roept vragen op over hoe we het Nederlandse wetenschapssyteem aansturen, financieren en organiseren.
  • Het Rathenau Instituut brengt de effecten van geopolitieke vraagstukken op het onderzoeksbeleid, onderzoeksagenda’s en de financiering van onderzoek in kaart.
  • Samen met beleidsmakers, financiers en onderzoekers onderzoeken we welke normatieve keuzes en afwegingen opspelen en hoe het wetenschapssysteem versterkt kan worden.

Als gevolg van geopolitieke ontwikkelingen worden internationale relaties en samenwerkingen waar Nederland lange tijd op heeft gerekend onstabieler. Geopolitieke spanningen en militaire conflicten hebben grote gevolgen voor universiteiten, onderzoeksinstituten en andere publieke kennisorganisaties. Zo is kennisveiligheid in korte tijd een belangrijk thema geworden. Technologiebeleid is weer terug van weggeweest. Er worden grote militaire R&D-programma’s opgetuigd.  

Deze ontwikkelingen roepen fundamentele en normatieve vragen op over de manier waarop we in Nederland ons wetenschapssysteem willen sturen, financieren en organiseren. Hoe kunnen we bijvoorbeeld het open en internationale karakter van wetenschap behouden en blijven benutten voor een veilige en duurzame wereld? Wat is de rol van universiteiten en onderzoeksinstituten in de technologische wapenwedloop? In hoeverre en op welke manier moet de Rijksoverheid meesturen en mee-investeren in strategisch onderzoek en technologieontwikkeling? 

In een nieuw project onderzoekt het Rathenau Instituut wat de effecten zijn van toegenomen geopolitieke onrust op onderzoeksbeleid, -agendering en –financiering. We brengen belangrijke wijzigingen en trends in kaart  en duiden deze samen met belanghebbenden. Welke publieke en academische waarden worden versterkt en welke staan mogelijk onder druk? En hoe gaan we daar op een verstandige manier mee om? 

Wilt u meer weten over dit project? Neem dan contact op met Esther Baar via e.baar@rathenau.nl