calendar tag arrow download print
Doorgaan naar inhoud

Financiering van onderzoek aan universiteiten

nieuws
11 februari 2019
Geldstromen
Image
Nederlandse universiteiten doen steeds meer onderzoek voor overheid, non-profit organisaties, Europese fondsen en bedrijven.

Nederlandse universiteiten doen steeds meer onderzoek voor overheid, non-profit organisaties, Europese fondsen en bedrijven. De inkomsten uit deze onderzoeksopdrachten zijn ruim verdubbeld van € 0,8 miljard in 2004 naar € 1,8 miljard in 2017. Die inkomsten dekken vaak maar een deel van de kosten voor het onderzoek. De overige kosten moeten universiteiten betalen uit de rijksbijdrage. Het bedrag dat de universiteiten zelf moeten bijleggen steeg van € 0,6 miljard in 2004 naar € 1,3 miljard. Dit drukt de bestedingen aan eigen onderzoek en in toenemende mate ook de bestedingen aan onderwijs.

In een nieuw factsheet brengen we de ontwikkeling van de financiering van onderzoek aan universiteiten en universitair medische centra in beeld. Op basis van de jaarrekeningen van de universiteiten analyseren we in het bijzonder het effect van matching op de bestedingen aan onderwijs en onderzoek. Dit effect brachten we eerder al in beeld in het onderzoek Chinese borden - Financiële stromen en prioriteringsbeleid in het Nederlandse universitaire onderzoek. Dit nieuwe factsheet toont dat het voor universiteiten steeds moeilijker is de toename van competitieve financiering te combineren met de stijgende studentenaantallen en de eigen onderzoeksstrategie.

Meer lezen?
Lees het complete factsheet en de bijbehorende datapublicatie