calendar tag arrow download print
Doorgaan naar inhoud

Dossier: metaverse

Dossier
26 februari 2023

Foto: Collage van stills uit Rathenau Instituut video's en evenementen/Laura Marienus

Image
Stills

De metaverse: het is een term die je steeds vaker tegenkomt. Grote bedrijven, zoals Meta, Microsoft, Apple en Epic investeren miljarden euro’s in dit ‘nieuwe internet’, waar je niet op, maar in gaat. Het Rathenau Instituut onderzoekt de ontwikkelingen rond de metaverse, en gaat hierover in gesprek met onder meer burgers en de overheid. In dit online dossier lees, hoor en zie je de komende tijd steeds meer over onze resultaten.

Hoe de metaverse er precies uit gaat zien, is nog onduidelijk. Maar duidelijk is wel dat bedrijven volop inzetten op immersieve technologie. Dat zijn technieken die je helemaal laten onderdompelen in een digitale wereld. Het gaat bijvoorbeeld om virtual reality (VR), waarbij je via een VR-bril in een heel nieuwe wereld terechtkomt. Een ander voorbeeld is augmented reality (AR), waarbij je een digitale laag legt over de werkelijkheid, bijvoorbeeld via een bril of je telefoon. Ook spraaktechnologie is een belangrijk onderdeel: je communiceert dan niet meer via een toetsenbord of scherm met de digitale wereld, maar met je stem.  

Het Rathenau Instituut onderzoekt al jaren de invloed van dit soort technieken op bijvoorbeeld je privacy, autonomie en gezondheid. We hebben tien ontwerpeisen opgesteld, voor een verantwoorde digitale samenleving. Hiermee willen we overheden, bedrijven en burgers aansporen tot actie en dialoog.

We nemen het initiatief voor gesprekken met o.a. burgers, makers en overheden. Want grote private investeringen in de metaverse vragen om publieke visies op die metaverse. We bespreken vragen als: wat moet er gebeuren om te zorgen dat de metaverse onze wereld verrijkt en niet verarmt? Hoe beschermen we kinderen in het onderwijs van de risico’s van immersieve technologie? En is onze democratie weerbaar genoeg tegen een verdere vervaging tussen nep en echt? 

Wat is de metaverse?

Academici, tech-bedrijven en journalisten maken allemaal hun eigen omschrijvingen van de metaverse. Ze schetsen daarmee een beeld van een toekomstige, digitale omgeving, waarin we met elkaar contact hebben, werken en leven. De omschrijvingen verschillen onderling, maar de volgende aspecten komen vaak terug:

  1. Het is een digitale omgeving waar je niet op, maar in gaat.
  2. Het is een omgeving waar de digitale en fysieke wereld verregaand samensmelten.
  3. Er is een virtuele economie, waar mensen nieuwe vormen van inkomsten genereren.
  4. Gebruikers krijgen mogelijk meer zeggenschap over hun gegevens dan bij het huidige internet.

De huidige digitale infrastructuur kan dit nog niet waarmaken. Het is daarom de vraag hoe realistisch bovenstaande omschrijvingen zijn.

Meer weten? Lees ons artikel Wat is de metaverse?

 

Nieuwe Rathenau podcast: Ondergedompeld in een nieuwe werkelijkheid

Leven we straks in een metaverse, waarin we helemaal worden ondergedompeld in een digitale wereld? In de nieuwe podcastreeks van het Rathenau Instituut gaan Stefan Roolvink en Wouter Nieuwenhuizen op zoek naar antwoorden op deze en andere vragen over onze digitale toekomst.

Hoe worden nieuwe immersieve technologieën - zoals virtual reality en augmented reality - straks gebruikt op straat, in de klas en bij de arts? Welke invloed heeft dit op onze samenleving, en de manier waarop we met elkaar omgaan? Stefan en Wouter bezoeken plekken waar deze nieuwe technologieën gebruikt worden, en gaan in gesprek met onder meer wetenschappers en kunstenaars.

Nieuwsgierig? Luister hier de trailer:

Alle afleveringen vind je op de volgende webpagina's en in je favoriete podcast-app zoals Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts.