calendar tag arrow download print
Doorgaan naar inhoud

Tweede aflevering podcast over immersieve technologie: ondergedompeld in de zorg

Podcast
16 maart 2023

Illustratie: Rathenau Instituut

Image
Podcast Ondergedompeld in een nieuwe werkelijkheid - aflevering 2

De tweede aflevering van de podcast ‘Ondergedompeld in een nieuwe werkelijkheid’ draait om de kansen en risico’s die ontstaan doordat ervaringen met immersieve technologie zo echt kunnen aanvoelen. Onderzoeker Stefan Roolvink bezoekt een kliniek waar onderzocht wordt of virtual reality kan helpen om angst of posttraumatische stress te verminderen. Ook interviewt hij mediapsycholoog Tilo Hartmann.

Stefan gaat langs bij een kliniek van Mentaal Beter, een organisatie in de geestelijke gezondheidszorg. Deze organisatie onderzoekt of digitale innovaties een oplossing kunnen bieden voor de groeiende vraag naar geestelijke gezondheidszorg. Stefan gaat aan de slag met een eigen ervaring, en krijgt zo samen met de luisteraar een indruk van de behandeling met een VR-bril.

Ook praat Stefan met Tilo Hartmann, hoogleraar Virtual reality en communicatie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij vertelt waarom ervaringen met immersieve technologie zo indringend kunnen aanvoelen, ook als je weet dat het virtueel is. Van belang daarbij is het gevoel van presence. Dat is het gevoel echt aanwezig te zijn in de virtuele ruimte. Hartmann signaleert hierbij een aantal kansen en risico’s. Hij vertelt wat voor hem de belangrijkste vragen zijn om de komende jaren te onderzoeken.

Waarom kunnen ervaringen met immersieve technologie zo indringend aanvoelen, ook als je weet dat het virtueel is?

De podcastserie van zes afleveringen is onderdeel van het onderzoek van het Rathenau Instituut naar de invloed van digitalisering op de samenleving. Met de podcastserie willen we een breed publiek uitnodigen om mee te denken over een verantwoorde digitale samenleving. Reageren? Mail naar podcast@rathenau.nl

De aflevering is ook te beluisteren via verschillende podcastapps zoals Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts. Het transcript volgt zo snel mogelijk. 

Deze aflevering maakten we in samenwerking met: Mentaal Beter, Psylaris, Tilo Hartmann en Audiopodcast.

Lees meer over de andere afleveringen:

Gerelateerde publicaties: