calendar tag arrow download print
Doorgaan naar inhoud

Welke rol krijgt virtual reality in het onderwijs? (aflevering 4)

Podcast
30 maart 2023
Image
Artwork van aflevering 4 van de podcast Ondergedompeld in een nieuwe werkelijkheid

In de vierde aflevering van de podcast ‘Ondergedompeld in een nieuwe werkelijkheid’ duiken onderzoekers Stefan Roolvink en Wouter Nieuwenhuizen in de wereld van het digitale onderwijs. Hoe ervaren leerlingen en docenten het werken met virtual reality (VR)? En welke kansen en risico’s zien onderwijsdeskundigen?

Je kunt virtueel het Anne Frank Huis bezoeken, spieren en zenuwen bekijken in een 3-dimensionaal lichaam, of om een wiskundige vorm heen lopen. Dat zijn een aantal voordelen van virtual reality, vertellen leerlingen en docenten van VMBO-3 van Sint Lucas in Eindhoven, als Stefan bij ze langsgaat. Leren kan zo leuker worden en misschien ook nog beter gaan.

Welke plek moet immersieve technologie krijgen in het onderwijs?

Tegelijkertijd zijn er zorgen, bijvoorbeeld over intieme gegevens die VR-brillen verzamelen via eye-tracking, en over ongelijkheid die kan ontstaan als gevolg van de technologie. Wouter praat daarover met Duuk Baten van SURF, een coöperatie van onderwijs- en onderzoekinstellingen. Welke plek moet immersieve technologie krijgen in het onderwijs? En hoe kunnen scholen gebruikmaken van de educatieve mogelijkheden van deze technologie, terwijl ze ook belangrijke waarden bewaken, zoals rechtvaardigheid, menselijkheid en autonomie?

De podcastserie van zes afleveringen is onderdeel van het onderzoek van het Rathenau Instituut naar de invloed van digitalisering op de samenleving. Met de podcastserie willen we een breed publiek uitnodigen om mee te denken over een verantwoorde digitale samenleving. Reageren? Mail naar podcast@rathenau.nl

Deze aflevering maakten we in samenwerking met leerlingen en docent Ruben Rump van VMBO-3 van Sint Lucas in Eindhoven, Duuk Baten (SURF) en Audiopodcast (Matthijs Holtrop en Kick Stokvis).

Lees meer over de andere afleveringen:

Gerelateerde publicaties