In de eerste aflevering van de podcast ‘Ondergedompeld in een nieuwe werkelijkheid’ vertellen Wouter Nieuwenhuizen en Stefan Roolvink waarom het Rathenau Instituut in gesprek wil over immersieve technologie. Ze onderzoeken de ethische vragen die deze technologie oproept. Ze gaan naar de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU), waar studenten en docenten volop experimenteren met digitale technologie.
Studenten van de HKU verkennen de mogelijkheden van onder meer VR, oftewel virtual reality. Daarbij stap je via een VR-bril in een digitale omgeving, die je helemaal omringt. De jonge kunstenaars ontwerpen zo creatieve, digitale werelden.
Wouter en Stefan zetten een VR-bril op en nemen de luisteraar mee naar deze nieuwe werelden. En ze praten met HKU-docent en onderzoeker Joris Weijdom. Welke vragen roept de technologie op, bijvoorbeeld over je gevoel van nep en echt? Weijdom legt uit waarom hij het belangrijk vindt om autonome zones te creëren voor zelfexpressie, die niet worden gecontroleerd door ingenieurs van grote techbedrijven.
Welke vragen roept deze technologie op, bijvoorbeeld over nep en echt?
De podcastserie van zes afleveringen is onderdeel van het onderzoek van het Rathenau Instituut naar de invloed van digitalisering op de samenleving. Met de podcastserie willen we een breed publiek uitnodigen om mee te denken over een verantwoorde digitale samenleving. Reageren? Mail naar podcast@rathenau.nl.
Deze aflevering is ook te beluisteren via verschillende podcastapps zoals Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts. Het transcript volgt zo snel mogelijk.
Deze aflevering maakten we in samenwerking met: Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (Joris Weijdom, studenten Scenografie en Interactive Performance Design, Tjardo Stellingwerf, Robin Krijgsman), Stichting Constant (Enter New Babylon project), IMPAKT centre for media culture en Audiopodcast (Matthijs Holtrop en Kick Stokvis).