Onder nieuwe biotechnologie vallen technieken waarmee we DNA van organismen ingrijpend kunnen veranderen. Door stukken te vervangen, genen aan of uit te zetten of nieuwe stukjes DNA te ontwerpen. Zo kunnen wetenschappers de levensstijl van een bacterie radicaal wijzigen om effectiever plastic te kunnen produceren. Ook doe-het-zelvers experimenteren met nieuwe biotechnologie.
Vallen de innovaties binnen het bestaande kader van regels voor biotechnologie, of is aanpassing van de regulering mogelijk? Zijn er zelfs compleet nieuwe regels nodig? Zowel wetenschappers als beleidsmakers zijn nodig om deze vragen te beantwoorden.
Het Rathenau Instituut onderzoekt hoe zij elkaar beter kunnen begrijpen. Hiermee proberen we bij te dragen aan beleid dat aansluit bij de praktijk van nieuwe biotechnologie, en zo de effectiviteit en veiligheid van onderzoek verhoogt.
Wat doen we?
Het Rathenau Instituut ontwikkelt twee gereedschappen om onderzoek naar veiligheid te vertalen naar beleid en praktijk:
- Een protocol om biotechnologische innovaties veiliger te maken (Safe by Design).
- Een serious game: een spel waarmee beleidsmakers en wetenschappers van elkaar kunnen leren hoe ze denken over de veiligheid, de regulering hiervan en maatschappelijke aspecten van biotechnologische innovaties. En waarmee ze vervolgens naar een gezamenlijke oplossing kunnen zoeken. (Design for Responsibillity).
Deze Tools for Translation of Risk Research into Policies and Practices (T-TRIPP) stimuleren wetenschappers en beleidsmakers om na te denken over veiligheid, al tijdens de ontwikkeling van industriële biotechnologische producten. Daarbij is er aandacht voor het identificeren en beoordelen van risico’s en technologie.
Volg dit onderzoek op www.t-tripp.com.