Op 31 mei werd Mathieu de Schipper uitgeroepen tot New Scientist Wetenschapstalent 2019. Een prijs die jonge wetenschappers stimuleert en beloont voor origineel onderzoek.
Klimaatverandering vormt een steeds grotere dreiging voor de kustgebieden. Mathieu De Schipper onderzoekt het gedrag van water en zand, om zo kwetsbare gebieden te beschermen voordat de schade geleden is.
'Het onderscheidende aan Mathieu is dat hij ook zijn witte jas vaak uittrekt en op de waterscooter gaat kijken of de theoretische modellen overeenkomen met de praktijk', zegt Melanie Peters, directeur van het Rathenau Instituut en lid van de jury.
Praktijk en wetenschap
De verbinding tussen de praktijk en de wetenschap was één van de criteria waarop de genomineerden van het Wetenschapstalent 2019 werden getoetst. Daarnaast werd er gekeken naar originaliteit, de eigen stem in het onderzoek, de samenwerkingen en de verbinding met andere vakgebieden. 'Bij veel jonge wetenschappers zie je dat ze steeds meer verbinding zoeken met de samenleving, en dat ze bijzondere samenwerkingen aangaan', zegt Melanie Peters. Dit was terug te zien in het onderzoek van de vijf genomineerden voor Wetenschapstalent 2019.
Met het team het strand op
Jonas Lambrechts, Zoë Robaey, Gerine Lodder, Alie de Boer en Mathieu de Schipper hadden ieder een uniek onderzoek, van hoog niveau, aldus de jury. 'Maar Mathieu stak er echt bovenuit door hoe hij met zijn team het strand opging en op zijn waterscooter stapte om met eigen ogen te zien welke veranderingen er plaatsvonden.'
De actualiteit van zijn onderzoek was ook een belangrijke factor. Mathieu toont aan dat we nú al moeten ingrijpen in kwetsbare gebieden. Zo kan schade door klimaatverandering voorkomen worden. Een voorbeeld daarvan is het verbreden van een klein stukje kust, waardoor een groot gebied voor langere tijd wordt beschermd.
Jong talent gaat voor team science en verbinding met de samenleving
Deze prijswinnaars laten zien welke aspecten, naast excellentie en erkenning door je vakgenoten, belangrijk zijn bij wetenschappelijk onderzoek in deze tijd, vindt Peters. Deze jonge wetenschappers illustreren daarmee wat onderzoek van het Rathenau Instituut laat zien: excellentie en maatschappelijke relevantie kunnen hand in hand gaan. Het wetenschapsbeleid zou dit veel meer kunnen belonen.