calendar tag arrow download print
Doorgaan naar inhoud

Meeste studenten hoger onderwijs kiezen gammarichting

Artikel
25 oktober 2023
Image
mikael-kristenson-3aVlWP-7bg8-unsplash

De meeste studenten aan universiteiten en hogescholen in Nederland volgen een opleiding in de gammawetenschappen. Het gaat om 56% van de bachelorstudenten en 47% van de masterstudenten. Dat blijkt uit de datapublicatie ‘Studenten in het hoger onderwijs naar wetenschapsgebied’ van het Rathenau Instituut.

In het studiejaar 2022/2023 waren er bijna 680.000 inschrijvingen voor een bacheloropleiding aan publiek gefinancierde instellingen voor hoger onderwijs in Nederland. Daarvan was ruim tweederde ingeschreven bij een hogeschool, en bijna een derde aan een universiteit of universitair medisch centrum (umc). De meeste inschrijvingen (56%) waren bij de gammawetenschappen. Daarnaast was 20% voor een opleiding in de bèta en techniek en 17% voor een medische opleiding. Het aantal inschrijvingen voor een bacheloropleiding in de alfawetenschappen was met 8% het laagste.

Bij de masteropleidingen waren er bijna 140.000 ingeschrevenen. De gammawetenschappen zijn ook hier, met 47%, de grootste. Zo’n 33% ging naar bèta- en techniekwetenschappen, 13% naar een medische masteropleiding en 8% naar opleidingen binnen de alfawetenschappen.

Internationaal vergeleken kiezen In Nederland relatief veel studenten in de bachelorfase voor een opleiding in de gammawetenschappen. Bij de masterstudenten ligt het percentage gamma-studenten rond het internationale gemiddelde.

Bij de analyses voor deze datapublicatie vallen onder gammawetenschappen: sociale wetenschappen, onderwijs, bedrijfskunde en recht. Onder bèta en techniek vallen natuur, ICT, techniek en landbouw. Onder de alfawetenschappen vallen de kunst- en geesteswetenschappen. Met deze indeling sluiten we aan bij een informatieverzoek van Tweede Kamerleden Van der Woude en Van der Graaf (motie ingediend op 24 november 2022).

 

Lees de gehele publicatie: