calendar tag arrow download print
Doorgaan naar inhoud

Nederland in gesprek over dier als donor in Leiden en via livestream

1702

18.00-19.30 uur (inloop vanaf 17.30) Rijksmuseum Boerhaave - Leiden

Foto: Screenshot uit de animatiefilm bij de Donordier-dialoog.

Image
Animatie - varkentjes in lab
Op donderdagavond 17 februari organiseren het Rathenau Instituut en Rijksmuseum Boerhaave de Donordier-dialoog. Iedereen die dat wil, kan dan meepraten over het gebruiken van dieren als donor voor mensen. Dat kan in het museum in Leiden of via een gratis livestream. Aanmelden is verplicht.

Eind 2021 maakten Amerikaanse chirurgen bekend dat ze voor het eerst een genetisch aangepaste varkensnier aan een mens hadden gekoppeld. En begin 2022 transplanteerden Amerikaanse chirurgen een aangepast varkenshart naar een mens. Ook onderzoeken landen of menselijke cellen in dieren kunnen uitgroeien tot een orgaan. Hoe werkt dat? Wat vinden Nederlanders van deze ontwikkelingen? Welke zorgen en vragen hebben ze? Zijn dit de enige alternatieven voor het oplossen van het orgaantekort?

Om deze gevoelige onderwerpen te bespreken, organiseert het Rathenau Instituut samen met partners op 17 februari 2022 in het Leidse Rijksmuseum Boerhaave de Donordier-dialoog.

Deze dialoog is bedoeld voor een breed publiek en maakt deel uit van een serie van gesprekken. De afgelopen maanden waren er bijvoorbeeld al gesprekken met bewoners van een Tilburgse wijk, met eindexamenleerlingen van een school in Leeuwarden en met varkenshouders, patiënten, artsen en studenten diergeneeskunde.

Met de gebundelde inzichten van de dialogen kunnen politici en beleidsmakers zich beter beraden op eventuele veranderingen in de wet- en regelgeving. Want die wetten en regels passen niet meer bij de huidige technologische mogelijkheden en ontwikkelingen.

Praktische informatie

Wat: De Donordier-dialoog.

Waar:  Rijksmuseum Boerhaave, Lange St. Agnietenstraat 10, Leiden (en online via een livestream).

Wanneer:  Donderdag 17 februari, van 18.00 tot 19.30 uur (inloop vanaf 17.30 uur).

Wie:  Iedereen die geinteresseerd is om mee te praten kan zich aanmelden via deze link (ook voor de livestream is aanmelden verplicht).

Kosten: De livestream is gratis (wel aanmelden). Als je in het museum erbij wilt zijn, moet je een kaartje voor het museum hebben en je moet je aangemeld hebben. In het museum wordt de CoronaCheck-app gecontroleerd.

Sprekers in Boerhaave

  • Jos Joore, directeur en medeoprichter van Mimetas, een bedrijf dat onder andere organen-op-een-chip maakt.
  • Martin Hoogduijn, universitair hoofddocent bij de afdeling Nefrologie en Transplantatie van het Eramus MC en secretaris van de Nederlandse Transplantatie Vereniging.
  • Eline Bunnik, universitair docent bij de afdeling Medische Ethiek, Filosofie en Geschiedenis van de Geneeskunde van het Erasmus MC.
  • Debby Weijers, directeur van Stichting Proefdiervrij.

Samenwerking

Het Rathenau Instituut organiseert de Donordier-dialoog in samenwerking met NEMO Kennislink, het Leids Universitair Medisch Centrum, het Erasmus MC, de Nederlandse Transplantatie Stichting, de Nederlandse Transplantatie Vereniging, de Nierpatiënten Vereniging Nederland en met steun van de Raad voor Dieraangelegenheden. De dialoog wordt mede mogelijk gemaakt door een subsidie van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Het Rathenau Instituut en NEMO Kennislink werkten in 2019 en 2020 ook al samen aan een maatschappelijk gesprek met burgers. Toen ging het over het aanpassen van embryo-DNA.

Gerelateerde content: