calendar tag arrow download print
Doorgaan naar inhoud

Digitale zorg

Maakbare levens
Image
Zorg in transitie
‘Slimme zorg’ (eHealth, robots, leefstijlapps, AI-beslistools) is overal in ons systeem van gezondheidszorg binnengedrongen. Uit eerder onderzoek weten we dat digitalisering in de zorg gevolgen heeft voor onze autonomie, privacy en de machtsverhoudingen tussen overheid, techbedrijven en burger, c.q. patiënten of cliënten. Hoe blijft de mens centraal staan bij slimme zorginnovaties?

Wat zijn de gevolgen van ‘slimme zorg’ voor de verantwoordelijkheden van zorgprofessionals, mantelzorgers en technologie-ontwikkelaars? Maken we voldoende gebruik van informele en maatschappelijke kennis over wat goede zorg is? Is nationale en internationale wetgeving up-to-date bij de personalisatie van leefstijl, bijvoorbeeld DNA-profielen en biometrie? Hoe blijf ik de baas over mijn digitale lijf? Kennis van al die data krijgt geopolitieke betekenis; wereldwijde afspraken zijn nodig.  

De impact van digitalisering op de mentale ontwikkeling (cognitief en sociaal) van kinderen en jongeren heeft onze speciale aandacht. Wat zijn de maatschappelijke gevolgen van de digitale samenleving voor kinderen en jongeren?

Uitgelichte rapporten

Gezondheid centraal

Rapport

23 januari 2019

data
regie
zorg
patiënt
Image
suiker testen met telefoon

Digitale gezondheidsregie

Rapport

25 mei 2018

Gezondheidszorg
e-Health
Image