Om zieke mensen te genezen en het zorgsysteem te optimaliseren, werkt men op grote schaal aan technologische innovatie. Er is minder inzet op innovatie gericht op preventie: het voorkomen dat mensen ziek worden en het bevorderen dat ze langer gezond blijven.
AI in de zorg
Foto: Fizkes/Shutterstock
Hoe kunnen wetenschap, technologie en sociale (naast technische) innovatie bijdragen aan een meer holistische, biopsychosociale bevordering van gezondheid? En hoe zetten we hierbij de mens – de burger, patiënt én hulpverlener – centraal? We verkennen dit samen met burgers en belanghebbenden uit de wetenschap, het bedrijfsleven en de medische sector.
Beleidsmakers en wetenschappers richten zich steeds meer op zogeheten ‘planetaire gezondheid’. Met deze term wordt aangeduid dat de gezondheid van mensen, dieren en de natuur samenhangt met de gezondheid van de planeet. Het Rathenau Instituut verkent welke ethische en maatschappelijke kwesties hierbij spelen.
Wetenschappers zijn op zoek naar manieren om het epigenoom, het besturingssysteem van ons genetisch materiaal (DNA), op specifieke plekken nauwkeurig te bewerken. In de toekomst kan dit nieuwe geneesmiddelen en biotechnologieën opleveren, bijvoorbeeld om langer gezond te blijven en gewassen te verbeteren. Maar hoe zorgen we ervoor dat deze technologie op een maatschappelijk verantwoorde manier wordt ontwikkeld?