calendar tag arrow download print
Doorgaan naar inhoud

EU, zorg dat AI ons duurzamer, gezonder, vrijer en veiliger maakt

nieuws
28 mei 2020
AI Kunstmatige intelligentie publieke waarden

Foto: Hollandse Hoogte

Image
“Alleen verantwoorde AI-innovaties leiden tot een duurzame toekomst. Daarin zijn niet alleen economische belangen, maar juist ook ecologische en maatschappelijke waarden belangrijk.” Dat schrijft het Rathenau Instituut in reactie op de white paper van de Europese Commissie over kunstmatige intelligentie.

In het kort:

  • De Europese Commissie vroeg om inbreng over kunstmatige intelligentie.
  • Het Rathenau Instituut adviseert AI-innovaties te ontwerpen vanuit mensenrechten en publieke waarden.
  • Want alleen zo kan AI de samenleving echt vooruit helpen.

In februari publiceerde de Europese Commissie haar White Paper on Artificial Intelligence: a European approach to excellence and trust. Tegelijk met de publicatie vroeg de Europese Commissie om reacties. Het Rathenau Instituut heeft nu een (Engelse) reactie opgestuurd.

In het kort adviseren wij om AI-innovaties te ontwerpen vanuit mensenrechten en publieke waarden. Het oplossen van maatschappelijke uitdagingen moet centraal staan. De samenleving heeft geen behoefte aan AI-gadgets, maar aan innovaties die ons duurzamer, gezonder, vrijer en veiliger maken.

Het Rathenau Instituut geeft in de reactie zeven aanbevelingen. Dat zijn onder andere: verbind excellent onderzoek met verantwoorde AI-innovaties, neem internationale verantwoordelijkheid en houd rekening met lokale verschillen, vooral in de publieke sector.

Lees de gehele reactie: