Naar een nieuwe verhouding tot technologiebedrijven

Digitalisering

Programma

Veelal komen nieuwe toepassingen van digitale technologie op ons af vanuit Silicon Valley en China. Richting geven aan verdere digitalisering vraagt niet alleen om het versterken van bewustwording en handelingsbekwaamheid van burgers, consumenten
en politici, maar ook om maatschappelijke verantwoordelijkheid van de ontwikkelaars van technologie: de technologiebedrijven.

Datacentrum op het Amsterdamse sciencepark Bezoekers worden rondgeleid bij een datacentrum op het Amsterdamse sciencepark
Foto: Jean-Pierre Jans /ANP

Om maatschappelijk verantwoorde technologieontwikkeling te bevorderen, is een goed begrip nodig van deze ontwikkelaars: welke belangen en verdienmodellen zitten er achter de digitale technologieën die onze samenleving steeds verder doordringen? Sommige technologiebedrijven spelen inmiddels zo’n centrale rol in onze samenleving, dat hun invloed tal van publieke domeinen heeft bereikt, waaronder de democratie en de rechtstaat. Wat is er nodig om democratische zeggenschap en sturingskracht over de verdere digitalisering van onze samenleving te behouden in een wereld vol geopolitieke spanningen? En welke Nederlandse of Europese alternatieven voor cruciale digitale diensten zijn mogelijk als we publieke waarden, democratische controle en strategische autonomie meer centraal stellen? 

Om meer grip te krijgen op de ontwikkeling en de maatschappelijke impact van digitale diensten, verrichten we onderzoek naar de bedrijven achter dominante digitale technologieën, naar mogelijkheden om technologieontwikkeling te sturen of kaders te stellen op nationaal en Europees niveau, en naar alternatieve ontwerpen en aanbieders. We hebben hier in ieder geval aandacht voor ontwerpkeuzes en inkoopkeuzes waarmee publieke organisaties kunnen sturen op publieke waarden in de ontwikkeling en toepassing van digitale technologie.