calendar tag arrow download print
Doorgaan naar inhoud

Europa verplicht vingerafdrukken ID-kaart

artikel
17 augustus 2018
biometrie
Image

Denying terrorists the means to act. Dat is het motto waarmee de Europese Commissie onder meer fraude met identiteitsdocumenten en identiteitsdiefstal gaat aanpakken. Eén van de voorgestelde maatregelen: het verbeteren van de veiligheidsstandaarden voor identiteitskaarten en verblijfsdocumenten van EU-burgers en hun familieleden. Dit is geregeld in de Europese Verordening Biometrie op identiteitskaarten, waarmee het Nederlandse kabinet onlangs akkoord is gegaan. Dit betekent dat er voortaan vingerafdrukken op ID-kaarten komen.

​​​​​​​Biometrie

Voor paspoorten, visa en verblijfdocumenten voor derde landen gelden al langer EU-brede normen. De nieuwe verordening richt zich daarom op de andere documenten waarmee mensen kunnen reizen en zich identificeren. Specifiek: nationale ID-kaarten, verblijfsdocumenten van EU-burgers en verblijfsdocumenten van gezinsleden van EU-burgers die niet zelf EU-burger zijn. Op al deze documenten worden straks vingerafdrukken als biometrisch kenmerk opgenomen. Deze vingerafdrukken worden alleen opgeslagen op de ID-kaart.

Bij het gebruik van biometrie (het verzamelen van iemands unieke lichaamskenmerken zoals vingerafdrukken, met het doel die persoon te identificeren) zet Nederland de proportionaliteit van de maatregelen af tegen het belang van privacy voor de burger. Ons land stopte daarom in 2014 juist met vingerafdrukken op ID-kaarten gezien de beperkte controle op vingerafdrukken aan de grens en op luchthavens. Dit wordt met de verordening teruggedraaid.

Gezichtsherkenning

Het is maar de vraag of al die vingerafdrukken ooit gecontroleerd gaan worden. Bij grens- en luchthavencontroles in Europa maakt de douane vooral gebruik van gezichtsherkenningstechnologie. Ook op Schiphol, waar de poortjes van eGates, een automatische selfservice voor paspoortcontrole, de foto op de chip in het paspoort vergelijken met een opname van de persoon die het paspoort presenteert.

Biometrie op identiteitsbewijzen is een voorbeeld van hoe technologie steeds verder doordringt in ons leven en onze maatschappij. In het rapport ‘Dicht op de huid – Gezichts- en emotieherkenning in Nederland’ tonen we de huidige toepassingen van gezichts- en emotieherkenning.

Meer lezen: