calendar tag arrow download print
Doorgaan naar inhoud

Kabinet kondigt onderzoek aan naar aanleiding van ‘Opwaarderen’

nieuws
14 maart 2018
Vertrouwen in technologie
Image
Het kabinet gaat meer onderzoek doen naar de maatschappelijke effecten van technologische ontwikkelingen.

Het kabinet uitte vrijdag 9 maart 2018 in een brief waardering voor het rapport ‘Opwaarderen’. Het kabinet neemt daarbij veel van de in het onderzoek gepubliceerde bevindingen over. Het onderschrijft dat nieuwe technologieën zoals robots, kunstmatige intelligentie en virtual en augmented reality belangrijke waarden als privacy en zelfs mensenrechten kunnen ondermijnen.

Het kabinet onderschrijft dat robots en kunstmatige intelligentie mensenrechten kunnen ondermijnen

Ook ziet het kabinet, net als het Rathenau Instituut, kansen voor grotere efficiëntie en kwaliteitsverbetering van dienstverlening, of kansen voor het onderwijs. Het kabinet richt daarom een interdepartementale werkgroep op, zal meer onderzoek doen naar de maatschappelijke effecten van technologische ontwikkelingen en verdubbelt het budget van de Autoriteit Persoonsgegevens.

Transparantie achter algoritmen

De studie Opwaarderen - Borgen van publieke waarden in de digitale samenleving toont hoe de verregaande digitalisering van de samenleving fundamentele ethische en maatschappelijke vragen oproept. Het rapport laat zien dat de overheid, de toezichthouders, het bedrijfsleven en de samenleving nog niet voldoende zijn toegerust om met deze nieuwe vragen om te gaan. Het onderzoek van het Rathenau Instituut laat zien dat het gaat om datastromen, om de manier waarop data worden gecombineerd, maar ook om algoritmen en kunstmatig intelligentie die op basis van onze data beslissingen nemen voor ons en over ons.

Minister Ollongren laat momenteel juridisch-wetenschappelijk onderzoek doen naar de effecten van het gebruik van algoritmen op de mensenrechten. Een groep van experts zal op basis hiervan mogelijke oplossingsrichtingen inventariseren. Er gaat ook onderzoek gedaan worden naar kansen en risico’s rondom algoritmen die besluiten nemen.