calendar tag arrow download print
Doorgaan naar inhoud

Plant is koning, het boerenbedrijf gaat digitaal

nieuws
06 juli 2017
Landbouw Dieren
Met Big Data kunnen boeren scherp monitoren en perfect in spelen op de natuurlijke cycli. Maar digitalisering kan ook ingezet worden om de natuur, de plant, het dier, onze bodem en ons voedsel nog verder te rationaliseren. En, wie is de baas over alle data?

Melanie Peters, directeur van het Rathenau Instituut, zwengelde tijdens de Nationale Milieudag 2017, 7 juni jongstleden, de discussie aan over digitalisering voor duurzaamheid. Deze dag, die Big Data - Big Ambition als onderwerp had, werd georganiseerd door VVM, , het kennis- en relatienetwerk voor milieuprofessionals.

Melanie Peters ging in op mogelijkheden en uitdagingen van digitalisering voor duurzaamheid: “Data vergroten, als we dat willen, de transparantie. …In plaats van af te wachten tot een nieuwe technologie ons overkomt, moeten we samen bepalen wat voor samenleving we willen zijn. Big data zijn immers geen speelgoed. Het gaat wel om de natuur en het voedsel dat we consumeren.”

Tijdschrift Milieu, juni 2017, thema Big Data: Plant is Koning

Lees ook:

  • Lees het rapport 'Digitalisering van dieren'.
  • In 2015 werkte het Rathenau Instituut mee aan het het OECD-rapport 'Innovation, Agricultural Productivity and Sustainability in the Netherlands', waaruit blijkt dat Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen uit de agrofoodsector te weinig profiteren van nieuwe belastingmaatregelen en investeringen via de topsectoren. Ook blijkt dat door kort-cyclische investeringen te weinig de publieke doelen, waaronder duurzaamheidsdoelen zoals bodemvruchtbaarheid, gerealiseerd worden. De agrofoodsector is een van de sterkste economische sectoren in Nederland. Het agro-onderzoek staat in de top 5 van de wereld. Het bedrijfsleven zorgt voor 8 procent van het BNP en voor twintig procent van onze export. Publicatiedatum: 8 februari 2016