calendar tag arrow download print
Doorgaan naar inhoud

Rondetafelgesprek over de toekomst van het medialandschap

nieuws
19 november 2018
Hoe ziet de toekomst van de media eruit? Daarover organiseert de vaste Kamercommissie van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een gesprek op woensdag 21 november 2018 om 14 uur. Met experts, kranten, digitale media, lokale omroepen. Ira van Keulen is erbij namens het Rathenau Instituut.

Gemist? Kijk het debat hier terug. 

Digitalisering van het nieuws

We schreven een stuk als input voor het gesprek op basis van onder meer ons rapport 'Digitalisering van het nieuws: Online nieuwsgedrag, desinformatie en personalisatie in Nederland'.

Input

Digitalisering kent positieve kanten: het nieuwsaanbod is enorm uitgebreid en de diversiteit is toegenomen. Tegelijkertijd zijn er ook zorgen over de toenemende online verspreiding van desinformatie voor commercieel of politiek gewin. Digitalisering kan bovendien leiden tot ‘filterbubbels’ en ‘echokamers’ omdat het personaliseren van newsfeeds en zoekopdrachten mogelijk is. Beiden kunnen leiden tot polarisatie van het publieke debat. De Nederlandse samenleving lijkt tot nu toe echter weerbaar tegen deze twee negatieve kanten van digitalisering, blijkt uit ons onderzoek ‘Digitalisering van het nieuws’ (2018). Dit neemt niet weg dat het Nederlandse publieke debat geen polarisatie kent. Op bepaalde maatschappelijke vraagstukken is dit wel degelijk het geval. Alleen desinformatie en personalisatie van het nieuws dragen daar (nog) weinig aan bij. Maar de technologie ontwikkelt zich snel en mediawijsheid in Nederland blijft achter. Waakzaamheid blijft nodig.

Download de complete pdf hier.  

Volg de vergadering

Bekijk de vergadering woensdag live via de website van de Tweede Kamer. De complete lijst van genodigden is ook daar te bekijken.