calendar tag arrow download print
Doorgaan naar inhoud

Nieuw onderzoek: is er sprake van een cyberwapenwedloop?

nieuws
07 december 2018
defensie
Gijzelsoftware, hacks, digitale bommen. Verdediging en beveiliging tegen zulke cyberwapens was jarenlang prioriteit voor veel landen. Nu onderzoeken en ontwikkelen steeds meer overheden eigen cyberwapens. Met het nieuwe onderzoek ‘offensieve cybercapaciteiten’, dat binnenkort in een rapport gepubliceerd zal worden, willen we inzicht krijgen in de activiteiten van verschillende landen, en de militaire strategieën daarachter. Zo kan de Nederlandse overheid geïnformeerd besluiten nemen over de eigen cyberstrategie.

De huidige situatie heeft verschillende kanten. Het delen van informatie, bijvoorbeeld binnen Europa in NAVO-verband, kan ons eigen systeem en de publieke infrastructuur versterken. Aan de andere kant kan kennis die we delen tegen ons worden gebruikt, bijvoorbeeld in een hack. 

Welke vragen staan centraal in het aankomende rapport?

We brengen in kaart wat er in Nederland gebeurt en internationaal, zoals in Amerika, Rusland, China en Iran. Is er inderdaad sprake van een cyberwapenwedloop?

Daarnaast bekijken we welke maatschappelijke en ethische kwesties spelen op dit gebied. Het humanitaire oorlogsrecht bepaalt bijvoorbeeld wanneer je oorlog ‘mag’ voeren en binnen welke grenzen. Gaan die ook op voor cyberoorlogen? En hoe zit het met cybervrede; kunnen we die handhaven?

We voeren een maatschappelijk-ethische verkenning uit en analyseren hoe het systeem in elkaar zit. Hoe zijn de verantwoordelijkheden van staten geregeld? Moet daar iets in veranderen?

Eerder onderzoek

In 2017 deden we ook onderzoek naar cybersecurity in Nederland en schreven daarover het rapport Een nooit gelopen race