calendar tag arrow download print
Doorgaan naar inhoud

Start-ups met idealen verdienen extra aandacht

Artikel
08 oktober 2021
missiegedreven innovatiebeleid Verantwoorde innovatie R&D

Foto: Filip Urban/Unsplash

Image
Een jongetje geeft planten water met een grote gieter

Start-ups die problemen rond milieu, voedsel en zorg willen aanpakken, worden vaak op allerlei manieren geremd. Dat blijkt uit een literatuurstudie van het Rathenau Instituut naar kennisecosystemen en start-ups met maatschappelijke impact. Om de start-ups met idealen tot bloei te laten komen, is meer nodig dan een pot geld.

In het kort:

  • Het Rathenau Instituut deed een literatuurstudie naar start-ups met maatschappelijke impact.
  • Deze start-ups willen grote maatschappelijke opgaven aanpakken, maar worden vaak op allerlei manieren geremd.
  • Daarom zijn er speciale kennisecosystemen nodig waarin start-ups met idealen kunnen groeien en bloeien.

Het Rathenau Instituut zette de wetenschappelijke literatuur op een rij over de maatschappelijke impact van start-ups, de actoren en factoren die innovatief ondernemerschap in een regio bevorderen, en de belemmeringen daarvoor in regelgeving, cultuur of technologie. Uit het overzicht komt naar voren dat deze start-ups een speciale omgeving nodig hebben, waarin ze kunnen groeien en samen met andere partijen hun product verder kunnen ontwikkelen.

Start-ups met maatschappelijke impact hebben bijvoorbeeld meer dan reguliere start-ups, behoefte aan een overheid die meedenkt en zorgt dat regels en standaarden niet alleen maar in het voordeel uitpakken van grote, gevestigde bedrijven. Dat komt doordat de innovaties van deze start-ups vaker dan van standaard start-ups niet goed aansluiten bij bestaande markten, bij de maatschappelijke vraag, bij regelgeving en bij infrastructuur.

De literatuurstudie van het Rathenau Instituut maakt deel uit van een groter onderzoek naar start-ups, gefinancierd door Techleap. Dat is een non-profitorganisatie die Nederlandse start-ups en scale-ups internationaal op weg helpt.

Lees het artikel

Gerelateerde content: