calendar tag arrow download print
datapublicatie
30 maart 2020

Overheidssteun voor R&D, in % van het bbp (internationaal)

Om de Nederlandse overheidsbijdrage voor R&D goed met andere landen te kunnen vergelijken, kijken we naar de overheidsbijdrage als percentage van het bbp. In deze datapublicatie kijken we naar de directe overheidsbijdrage, naar de indirecte (fiscale) overheidssteun en naar de overheidssteun voor R&D van bedrijven.

In het kort:

  • De directe Nederlandse overheidssteun voor R&D is vergelijkbaar met het EU-19 gemiddelde.
  • Nederland geeft relatief veel indirecte (fiscale) overheidssteun.

Inhoudelijke toelichting

Als we alleen kijken naar de directe overheidsbijdrage voor R&D (de bovenstaande figuur), dan zien we dat Nederland net boven het EU-19 en EU-28 gemiddelde staat. Overheden in acht landen (de Scandinavische landen en Zwitserland, Duitsland en Oostenrijk) geven meer uit aan directe steun dan Nederland. 

Inhoudelijke toelichting

De bovenstaande figuur laat zien dat Nederland meer aan indirecte (fiscale) overheidssteun doet dan de meeste andere landen. Drie van de referentielanden (België, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk) geven in 2017 meer uit aan fiscale steun dan Nederland. Er bestaan grote verschillen tussen de landen in de omvang van het fiscale instrumentarium. In 2017 liep de fiscale steun als percentage van het bbp uiteen van geen fiscale steun voor landen als Duitsland, Zwitserland en Finland tot 0,30 procent van het bbp voor België. Het percentage voor Nederland was 0,16. Als we de directe en indirecte steun samen nemen dan zien we dat Nederland in vergelijking tot de referentielanden redelijk gemiddeld is.

Inhoudelijke toelichting

De bovenstaande figuur zoomt in op de overheidssteun van R&D van bedrijven, die bestaat uit directe financiële steun en indirecte fiscale steun. De figuur laat zien dat:

  • er een grote variatie is in de omvang van de overheidssteun voor bedrijven, met Nederland in de middenmoot;
     
  • ook het aandeel fiscale steun varieert, waarbij het aandeel in Nederland met 89% het hoogste is van alle landen in de figuur.
Meer data
Definities en afkortingen