calendar tag arrow download print
Doorgaan naar inhoud

Overheidssteun voor R&D, in % van het bbp (internationaal)

datapublicatie
03 november 2023
R&D Overheidsfinanciering rijksoverheid bedrijven
Om de Nederlandse overheidsbijdrage voor R&D goed met andere landen te kunnen vergelijken, kijken we naar de overheidsbijdrage als percentage van het bbp. In deze datapublicatie kijken we naar de directe overheidsbijdrage, naar de indirecte (fiscale) overheidssteun en naar de overheidssteun voor R&D van bedrijven.

In het kort

  • De directe Nederlandse overheidssteun voor R&D is vergelijkbaar met Denemarken.
  • Vijf landen geven meer uit dan Nederland aan indirecte (fiscale) overheidssteun.
  • Er is een grote variatie in de omvang van de overheidssteun voor bedrijven, met Nederland in de middenmoot.

Directe overheidsbijdrage voor R&D

Inhoudelijke toelichting
Als we alleen kijken naar de directe overheidsbijdrage voor R&D (de bovenstaande figuur), dan zien we dat Nederland vergelijkbaar is met Denemarken. Verschillende overheden uit referentielanden geven meer uit aan directe steun dan Nederland. 
 

Directe en indirecte overheidssteun voor R&D

Inhoudelijke toelichting
De bovenstaande figuur laat zien dat Nederland meer aan indirecte (fiscale) overheidssteun doet dan de meeste andere landen. Vijf van de referentielanden (Oostenrijk, Frankrijk, België, Verenigd Koninkrijk en Ierland) geven in 2020 meer uit aan fiscale steun dan Nederland. Er bestaan grote verschillen tussen de landen in de omvang van het fiscale instrumentarium. In 2020 liep de fiscale steun als percentage van het bbp uiteen van geen fiscale steun voor landen als Duitsland, Zwitserland en Finland tot 0,31 procent van het bbp voor het Verenigd Koninkrijk. Het percentage voor Nederland was 0,15. Als we de directe en indirecte steun samen nemen dan zien we dat Nederland net boven het EU-27 gemiddelde staat.

Directe en indirecte overheidssteun voor R&D van bedrijven

Inhoudelijke toelichting 
De bovenstaande figuur zoomt in op de overheidssteun van R&D van bedrijven, die bestaat uit directe financiële steun en indirecte fiscale steun. De figuur laat zien dat:

  • er een grote variatie is in de omvang van de overheidssteun voor bedrijven, met Nederland in de middenmoot;
     
  • ook het aandeel fiscale steun varieert, waarbij het aandeel in Nederland met 62% zich in de middenmoot bevind.