calendar tag arrow download print
Doorgaan naar inhoud

Digitaal democratisch, maar hoe?

Artikel
28 september 2021

Foto: Frank de Roo/ANP

Image
De burgemeester zit digitaal de gemeenteraad voor

Wil je digitaal vergaderen in de gemeente? Hou het transparant en let niet alleen op de kwaliteit van de techniek, maar vooral op de kwaliteit van het debat. Dat schrijft het Rathenau Instituut in een notitie die door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gebruikt wordt om een permanente regeling rond digitale beraadslaging op te stellen.

In het kort:

  • Het Rathenau Instituut schreef een notitie over digitaal vergaderen en besluiten nemen in een democratie.
  • De notitie gaat in op toegankelijkheid, transparantie en op de kwaliteit van het debat en de besluitvorming.
  • Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gebruikt de expertise voor het maken van een permanente regeling.

Tijdens de lockdown vergaderden volksvertegenwoordigers noodgedwongen online vanuit huis. Dat kon vanwege een tijdelijke regeling die door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in het leven was geroepen. Inmiddels buigt het ministerie zich over een permanente regeling. Het Rathenau Instituut leverde hiervoor expertise.

Vanzelfsprekend, zo zegt het Rathenau Instituut, moeten nieuwe digitale vergadervormen betrouwbaar, toegankelijk en veilig zijn. Maar daarbij komt dat digitalisering invloed kan hebben op de informele communicatie en de interactie die bij besluitvorming zo belangrijk is. Dus denk niet alleen na over de techniek, maar ook over de gevolgen voor de democratie als je nieuwe technologie introduceert.

Lees de gehele notitie