calendar tag arrow download print
Doorgaan naar inhoud

Overal robots: op tv, in de bieb, in ons leven

nieuws
27 oktober 2017
Internet of things Robots Automatisering
Image
Robots zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Robotarmen kunnen bijvoorbeeld zwaar werk overnemen. Minder zichtbare robots zijn chatbots of software die beslissingen nemen voor jou. Hoe willen we daarmee samen leven of werken?

Dit onderzoekt het Rathenau Instituut. Ook anderen zijn geboeid door dit thema: van de bieb tot de VPRO. Vier producties over de robotsamenleving op een rij, te zien in oktober en november.  

1. Ik, Robot - boek
Maandag start de campagne ‘Nederland leest’ met het thema robotica. Ronald Giphart schreef samen met een robot het tiende verhaal voor de bundel Ik, robot van Isaac Asimov. Dit boek geven bibliotheken weg tijdens de themamaand.
2. Robo Sapiens - tv
Zondag begint de reisserie Robo sapiens van Jelle Brandt Corstius. Hij onderzoekt hoe robots en kunstmatige intelligentie ons leven beïnvloeden en nog verder gaan veranderen. De eerste aflevering is te zien op 29 oktober om 20.15 uur op NPO2.
3. Tegenlicht: Mensen, goden en technologie – tv
Kevin Kelly (schrijver van The Inevitable) en Yuval Noah Harari (schrijver van Homo Deus), beantwoorden vragen over de toekomst van de mens en onze verhouding tot technologie. Zondag 29 oktober om 21.05 uur, ook op NPO 2.
4. Tegenlicht Meetup - bijeenkomst
Rinie van Est is een van de onderzoekers bij het Rathenau Instituut die zich met robotisering bezig houdt. Maandag is hij te gast bij de VPRO Tegenlicht Meetup in Utrecht over Mensen, goden en technologie. Op woensdag is er ook een meetup in Amsterdam.

Meer lezen?

Het Rathenau Instituut doet onderzoek naar robotisering en mogelijke gevolgen voor de samenleving. Op basis hiervan doen we aanbevelingen aan publiek en politiek. Denk aan aanpassing van mensenrechten, maatschappelijk verantwoord ontwerpen en scholing over leven met robots. Zodat robotisering ons niet overkomt, maar burgers en politiek bewuste keuzes voor de toekomst kunnen maken. Lees meer in deze rapporten:

 • Opwaarderen: borgen van publieke waarden in de digitale samenleving (2017)
  Dit rapport laat zien dat de overheid, de toezichthouders, het bedrijfsleven en de samenleving nog niet voldoende zijn toegerust om met vragen rond digitalisering om te gaan. Daardoor staan belangrijke waarden en mensenrechten onder druk, zoals privacy, gelijke behandeling
 • Human rights in the robot age (2017)
  In dit rapport pleit het Rathenau Instituut voor een twee nieuwe mensenrechten: het recht om niet gemeten, geanalyseerd of beïnvloed te worden, en het recht op betekenisvol menselijk contact.
 • Werken in de robotsamenleving (2015)
  Gaan robots ons werk overnemen of verrijken? Onderzoekers Rinie van Est en Linda Kool laten aan de hand van verschillende toekomstbeelden zien dat er meer is tussen schrikbeeld en ideaal.
 • Overal Robots (2012)
  Een inventarisatie van roboticaontwikkelingen: thuis, in de zorg, in het verkeer, bij de politie en bij de krijgsmacht.