calendar tag arrow download print
Doorgaan naar inhoud

Staatscommissie over houdbaarheid parlementair stelsel

nieuws
03 februari 2017
Digitale democratie
De ministerraad heeft onlangs ingestemd met een staatscommissie die zich buigt over de houdbaarheid van het parlementaire stelsel. Het Rathenau Instituut stelt dat die commissie ook zou moeten nadenken over de vraag hoe burgers meer betrokken kunnen worden bij de politieke besluitvorming in Den Haag.

De ministerraad heeft onlangs ingestemd met een staatscommissie die zich buigt over de houdbaarheid van het parlementaire stelsel. Het Rathenau Instituut stelt dat die commissie ook zou moeten nadenken over de vraag hoe burgers meer betrokken kunnen worden bij de politieke besluitvorming in Den Haag. Digitale technologie kan daarbij helpen. Het Rathenau Instituut baseert zich onder andere op het rapport 'Kansen en dilemma’s van digitale democratie' en het essay 'Geef burgers meer dan een noodrem'.

Medio 2017 komt het Rathenau Instituut naar buiten met de resultaten van een onderzoek dat het samen met een aantal internationale zusterorganisaties verrichtte voor het Europese Parlement. Het onderzoek is onder andere gebaseerd op 22 case studies van nationale en Europese digitale instrumenten voor meer burgerbetrokkenheid.