calendar tag arrow download print
Doorgaan naar inhoud

Wie zit er aan de knoppen? - Hoe ‘coders’ jouw leven bepalen

artikel
22 juli 2019
Programmeren

Hackathon

Image
Hackathon

Op 7 november is tech-journalist Clive Thompson te gast bij het Rathenau Instituut. In dit programma gaan we met hem in gesprek over de vormgevers van het internet: de programmeurs die ongemerkt onze dagelijkse bezigheden bepalen.

In het kort

  • Een groot deel van onze activiteiten wordt bepaald door algoritmen en de mensen die ze maken
  • Onder die 'coders' is vaak weinig aandacht voor de maatschappelijke impact van hun werk
  • Tijdens het evenement op 7 november gaan we in debat over de rol die we nieuwe technologie willen geven in onze maatschappij
Schrijver Clive Thompson
Journalist Clive Thompson is redacteur bij The New York Times Magazine en Wired. Hij schrijft daarnaast voor Fast Company en is regelmatig te gast bij programma’s van CNN, Fox News en NY1. Thompson brak door met zijn boek 'Smarter Than You Think: How Technology Is Changing Our Minds for the Better'.

In zijn nieuwste boek Coders laat Clive Thompson zien hoe programmeurs bepalen welk nieuws jij te zien krijgt, welke aanbevelingen Bol.com jou geeft of hoe je van A naar B komt. Moeten we wel zoveel verantwoordelijkheid leggen bij één groep mensen? Wat voor mensen zijn het eigenlijk? En hoe beïnvloedt dat hun werk? De Canadese schrijver en columnist maakt ons bewust van de impact die deze beroepsgroep heeft op ons leven.

Helaas is het maximaal aantal plaatsen bereikt

Technologie blijft mensenwerk

Je newsfeed op Facebook, de suggesties van Siri: we vergeten soms dat programmeren geen automatisch proces, maar mensenwerk is. Wie de algoritmes maakt, zit ‘aan de knoppen’. De uniformiteit van de huidige groep coders maakt dit volgens Clive Thompson problematisch. In hun zoektocht naar innovatie lijkt deze club overwegend jonge mannen weinig oog te hebben voor de bredere impact van hun werk. Dit gebrek aan aandacht voor maatschappelijke effecten zorgde er onder meer voor dat de gevolgen van Airbnb en Uber werden onderschat. Want wat de één een efficiënte aanpak vindt op basis van rekenkundige modellen, kan in de praktijk een ander benadelen of aantasten in zijn of haar waarden. Hoe veranderen we dit?

Interview met Clive Thompson en Melanie Peters over hoe coders onze keuzes bepalen.

When coders make something easy to do, we do more of it. When they make it hard or impossible, we do less of it.

Een verantwoorde digitale samenleving

Het antwoord op die vraag hangt samen met de rol die we techniek geven in onze samenleving. Een rol die dus niet alleen moet worden bepaald door techbedrijven, efficiëntie-gerichte programmeurs of geopolitieke verhoudingen. Het is aan ons als samenleving om te bepalen hoe we nieuwe technologieën zoals kunstmatige intelligentie en robotica willen inzetten. Hoe willen we dat de digitale toekomst er uit komt te zien? Hoe zorgen we dat iedereen kan meedoen? Welke nationale en internationale afspraken zijn daar voor nodig? Welke verantwoordelijkheid hebben bedrijven? En de politiek?

Het Rathenau Instituut doet al jarenlang onderzoek naar deze vragen rondom verantwoord digitaliseren. En zoals Clive Thompson laat zien, spelen de coders daarin een belangrijke, vaak onzichtbare rol.  

Save the date!

Op 7 november praten we over de maatschappelijke waarde van digitalisering. Hoe geven we als samenleving vorm aan een toekomst waarin technologie een oplossing is voor de uitdagingen van deze tijd? Wil je daarbij zelf aan de knoppen zitten? Kom dan zeker meepraten!

Donderdag 7 november 2019, 15:00 – 17:00 uur.
Koninklijke Schouwburg, Korte Voorhout 3, 2511 CW Den Haag.
Deelname is gratis. Let op: het programma is Engelstalig.

Het maximaal aantal plekken is bereikt