calendar tag arrow download print
Doorgaan naar inhoud

Zo beïnvloedt AI onze mensenrechten

nieuws
26 februari 2019
Kunstmatige intelligentie Big data
Image
Luisteren naar de Beiaard
Er is steeds meer aandacht voor de impact van kunstmatige intelligentie (AI) en andere nieuwe technologieën op de mensenrechten. Daarom beginnen we hierover een korte serie. Vandaag deel 1.

Op de foto: Mensen rusten uit bij het beeld Luisteren naar de Beiaard in Hasselt, door Marc Cox. Foto: FaceMePLS via Flickr

De afgelopen jaren hebben mensenrechtenactivisten, juristen en politici steeds meer aandacht voor de impact van allerlei nieuwe technologieën op de samenleving. Denk aan het inzetten van data, algoritmen en kunstmatige intelligentie (AI).

Al die nieuwe technologieën hebben nieuwe effecten op de mensenrechten. Waar het tot een aantal jaar geleden in discussies hierover vooral ging over privacyrechten, is de discussie nu verbreed. Ook andere rechten die onder druk staan, krijgen aandacht, zoals:

 • de vrijheid van meningsuiting;
 • de vrijheid van vereniging;
 • gelijkheidsrechten; en
 • het recht op een eerlijk proces in relatie tot digitalisering.

Hoe worden die rechten versterkt? Daarover gaat deze korte serie.

  Deze serie is een aanvulling op de rapporten Doelgericht Digitaliseren (2018) en Opwaarderen (2017), die allebei laten zien dat de overheid, de toezichthouders, het bedrijfsleven en de samenleving nog niet voldoende zijn toegerust om met de vragen van deze tijd om te gaan.

  Drie artikelen over AI en mensenrechten

  In deze serie geven we een overzicht van de effecten van AI en andere nieuwe technologieën op de mensenrechten. Lees deel 1: Is de Grondwet nog van deze tijd? In de volgende delen besteden we aandacht aan digitale mensenrechten op Europees niveau en hoe ze op de agenda van de VN staan.

  Weinig aandacht voor de allernieuwste mogelijkheden

  Bij het maken van dit overzicht is ons opgevallen dat er nog maar weinig aandacht is voor impact van de allernieuwste mogelijkheden van digitale technologieën op de mensenrechten, zoals de impact van gezichtsherkenningssoftware (biometrie) en virtual en augmented reality-toepassingen.

  Meer lezen

  Het Rathenau Instituut volgt de ontwikkelingen rondom AI op de voet. Lees meer over de impact van AI op de mensenrechten via: