calendar tag arrow download print
Doorgaan naar inhoud

iGEM Guide to the Future

nieuws
17 mei 2017
Biotechnologie
Image
iGEM is een internationale competitie met als doel om door middel van moderne biotechnologie een genetisch gemodificeerde machine (iGEM) te creëren. Het Rathenau Instituut staat de teams bij.

iGEM is een internationale competitie met als doel om door middel van biotechnologie een genetisch gemodificeerde machine (iGEM) te creëren. Ieder jaar dingen bijna 300 teams mee in deze wedstrijd met voorstellen die uiteenlopen van rapid diagnostics tot bioremediation en energieproductie. Alle teams zijn samengesteld uit middelbare scholieren en studenten.

De iGEMer’s Guide to the Future is een interactief, webbased instrument dat deze iGEM teams helpt om hun onderzoek en innovatie verantwoord in te bedden in de maatschappij. Het is het resultaat van vier jaar samenwerking met diverse teams. De Guide nodigt hen uit om in de juiste maatschappelijke context na te denken over synthetische biologie. Het bestaat uit verschillende modules en activiteiten om informatie te verzamelen over deze context en die te integreren in het innovatieproces en het uiteindelijke ontwerp. Hiermee wordt niet alleen benadrukt hoe genetische modificatie onze maatschappij kan verbeteren, maar ook onder welke omstandigheden deze innovaties behulpzaam zijn.

Het Rathenau Instituut is actief betrokken bij het debat over moderne biotechnologie en houdt sinds 2006 nationale en internationale ontwikkelingen op dit terrein in de gaten. De verwachtingen zijn hooggespannen, maar de ontwikkelingen werpen ook vragen op rond ethische issues en intellectueel eigendom. Samen met universiteiten en sponsoren heeft het Rathenau Instituut iGEM-teams bijgestaan als partner in SYNENERGENE. Dit Europese project onderzoekt onder leiding van het Karlsruhe Institute of Technology (KIT) hoe het concept ‘Responsible Research and Innovation’ (RRI) vormgegeven kan worden binnen de synthetische biologie.

Het Rathenau Instituut onderkent dat RRI praktijken (nog) geen standaard onderdeel uitmaken van het curriculum van toekomstige wetenschappers. Binnen dit project zijn de behoeften van deze doelgroep geanalyseerd en is een praktische, online Guide ontwikkeld die hen zal helpen RRI toe te passen in hun toekomstige werk.

De iGEMer’s Guide to the Future is vanaf 17 mei 2017 voor iedereen beschikbaar op synenergene.eu en Rathenau.nl.

Klik op de afbeelding om de guide te openen