calendar tag arrow download print
Doorgaan naar inhoud

'Techbedrijven kunnen inspiratie opdoen bij de energiesector'

Artikel
24 juni 2024

Romy Dekker legt uit dat wij én techbedrijven naar ons gedrag en ons gebruik van data moeten kijken (still uit 'Wat houdt ons tegen?' - Omroep Human)

Image
Romy Dekker in gesprek over duurzame data bij Human

We streamen, mailen en chatten erop los. Hoe kunnen we de voetafdruk van ons dataverbruik terugdringen? Onderzoeker Romy Dekker van het Rathenau Instituut sprak hierover op 19 juni in de tv-uitzending 'Wat houdt ons tegen?' van Human.

“Elke generatie ICT is steeds efficiënter, steeds compacter, maar de verwachting is dat die efficiëntieslagen op een gegeven moment ons gebruik niet meer kunnen bijbenen,” aldus Romy Dekker in de uitzending. “Daarom moeten we, juist met het oog op de klimaatimpact, naar ons gedrag en ons gebruik van data kijken.”

Volgens Dekker kunnen techbedrijven leren van de energiesector. “Energiebedrijven helpen ons om minder energie te gebruiken. We weten allemaal, als je het huis uitgaat, doe je het licht uit.” Techbedrijven kunnen, aldus Dekker, hier een voorbeeld aan nemen en consumenten helpen met het verminderen van hun datagebruik.

Kijk de hele uitzending terug via NPO Start: Wat houdt ons tegen? Duurzame data, 20 juni 2024, 21.00 uur

Gerelateerde publicaties: