calendar tag arrow download print
Doorgaan naar inhoud

Benaderingen coronapandemie staan centraal op EPTA-conferentie

terugblik
30 november 2021
EPTA corona

De veerpont in Amsterdam/Rinke Dohmen - Unsplash

Image
De  IJveer in Amsterdam stroomt leeg
Zo’n 20 landen waren aanwezig op de jaarconferentie van de internationale vereniging van organisaties die politici en beleidsmakers wijzen op de mogelijke maatschappelijk gevolgen van wetenschap, techniek en innovatie (EPTA). De bijeenkomst die op 8 en 9 november online plaatsvond, stond voor een groot deel in het teken van de overheidsmaatregelen in verschillende landen om de coronapandemie te bestrijden. De conferentie werd georganiseerd door het Rathenau Instituut dat dit jaar EPTA-voorzitter is.

In het kort:

  • Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp spreekt EPTA-leden toe.
  • Spanje en Litouwen treden toe tot het EPTA-netwerk.
  • Paneldiscussies over hoe 16 landen (en de EU) reageerden op de coronapandemie zijn terug te kijken via de link onderaan dit artikel.

‘De coronapandemie laat zien hoe belangrijk het is om de democratische besluitvorming op goede wetenschappelijke kennis te baseren’, zei bestuursvoorzitter Maria Henneman van het Rathenau Instituut, die de bijeenkomst opende. ‘Instituten als het Rathenau Instituut moeten een belangrijke rol spelen bij een pandemie. Juist wij zijn in staat om aan politici tijdig gebalanceerde, samenhangende en onafhankelijke informatie te geven over aspecten van wetenschap en technologie die ingezet kunnen worden bij de bestrijding van de pandemie en de negatieve gevolgen daarvan.’

Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp ging in haar toespraak ook in op hoe digitalisering en technologie onze samenleving beïnvloeden tijdens de pandemie. Verder wees ze erop dat Nederlandse volksvertegenwoordigers hun grip op digitalisering willen versterken via de nieuwe commissie Digitale zaken, die de Tweede Kamer eerder dit jaar heeft ingesteld.

Tijdens de conferentie werd een rapport gepubliceerd over hoe beleidsmakers in 16 landen in de coronacrisis gebruik hebben gemaakt van wetenschappelijke kennis, technologie en innovatie. Niet alleen Europese landen komen daarin aan bod, maar ook bijvoorbeeld de Verenigde Staten, Chili en Zuid-Korea. Het rapport is een gezamenlijk project van verschillende EPTA-leden, gecoördineerd door het Rathenau Instituut en de Noorse Technologieraad. Het werd overhandigd aan Marc Roscam Abbing, programmadirecteur-generaal Samenleving en COVID-19 van de Nederlandse overheid. Deskundigen gingen vervolgens in gesprek over de lessen die eruit getrokken kunnen worden en hoe digitalisering kan worden ingezet om samenlevingen weerbaarder te maken.

Bij de conferentie waren ook twee nieuwe leden aanwezig: de Spaanse Stichting voor wetenschap en techniek (FECYT) en het Comité voor de toekomst uit Litouwen. Het totaal aantal leden en geassocieerde leden van EPTA steeg daarmee naar 25.

De bestuurders van de verschillende EPTA-instellingen stonden ook stil bij het overlijden van de voormalige directeur van het Rathenau Instituut Melanie Peters in augustus. Zij leidde dit jaar het EPTA-voorzitterschap.

Terugkijken

Kijk hier de presentatie van het EPTA-rapport en de paneldiscussies terug.

Gerelateerde publicaties: