open science
publieke betrokkenheid
Burgerparticipatie
Foto: Shutterstock
Image
Unesco wil in 2021 een wereldwijde richtlijn voor open science vaststellen. Via een enquête verzamelt de organisatie suggesties, opinies en informatie. De Nederlandse Unesco-commissie nodigt iedereen uit om deze enquête in te vullen. Het Rathenau Instituut ondersteunt deze oproep.
In het kort
Unesco heeft een enquête opengesteld over open science.
Invullen kan tot eind april.
Het kost ongeveer tien minuten.
Open science is wetenschap die toegankelijk is voor iedereen, ook voor mensen van buiten de wetenschap. Open science biedt vrije toegang tot informatie en kennis. Dat is niet alleen belangrijk voor wetenschappers, maar ook voor bijvoorbeeld journalisten, professionals, patiëntenverenigingen en citizen scientists. Het is bovendien een mensenrecht om te delen in kennis. Daarnaast betrekt open science het publiek bij het agenderen van onderzoekvragen en het verzamelen van gegevens.
Het Rathenau Instituut doet onderzoek naar open science vanuit de gedachte dat het publiek een stem heeft in onderzoek gefinancierd met publiek geld. Bovendien is open wetenschap naar verwachting inclusiever, effectiever, efficiënter en maatschappelijk relevanter.
De enquête is een eerste stap. Later dit jaar volgen andere consultatierondes. Ook worden dan in de diverse lidstaten inspraaksessies georganiseerd. Zo kunnen alle landen bijdragen aan de totstandkoming van de richtlijn.