calendar tag arrow download print
Doorgaan naar inhoud

Nieuw onderzoek: Hoe meet je de impact van grote research-centra?

nieuws
05 oktober 2018
accelerate evaluatie grootschalige onderzoeksinfrastructuur

Zes spiegelsegmenten van de James Webb-ruimtetelescoop. (c) NASA/MSFC/David Higginbotham (via Wikimedia, Public Domain)

Image
Deeltjesversnellers, ruimtetelescopen, supercomputers; het zijn een paar voorbeelden van grootschalige onderzoeksinfrastructuren. Ze helpen de wetenschap vooruit. Hoe staat het met hun maatschappelijke impact? Het Rathenau Instituut werkt aan een methode om deze effecten op een systematische manier in kaart te brengen en te meten.

We publiceren onze bevindingen samen met onze partners in de onderzoeksgroep Accelerate 2020. Blijf op de hoogte via de website accelerate2020.eu

Waarom is dit onderzoek nodig?

Grootschalige onderzoeksinfrastructuren vragen om forse investeringen, onder andere van overheden. De financiers van deze infrastructuren zijn niet alleen geïnteresseerd in wetenschappelijke doelen. Ze willen ook weten wat hun investering direct of indirect oplevert voor de (regionale) economie en maatschappij.

Op dit moment is er nog geen methode om maatschappelijke impact op een goede manier in kaart te brengen en te meten. Dat komt doordat impact veel verschillende vormen heeft en vaak op moeilijk navolgbare manieren tot stand komt. Denk aan nieuwe producten (bijvoorbeeld medicijnen), bouwopdrachten aan bedrijven, banen in het onderzoekscentrum, versterking van het vestigingsklimaat, etc.

Wat onderzoeken we?

Het Rathenau Instituut werkt aan een breed toepasbare methode om verschillende vormen van maatschappelijke impact in kaart te brengen en zo goed mogelijk te meten. We gebruiken een modulaire opzet; dat betekent dat elke organisatie van een onderzoeksinfrastructuur de modules kan gebruiken die voor haar relevant zijn.

Hoe onderzoeken we dit?

We doen literatuuronderzoek en we bezoeken verschillende deeltjesversnellers in Europa. Zo willen we verschillende vragen beantwoorden, zoals:

  • Welke rol vervullen research infrastructures in het Europees wetenschappelijk systeem?
  • Hoeveel geld gaat erin om?
  • Wat leveren ze op – naast wetenschappelijke kennis?
  • Is deze impact bijvoorbeeld lokaal, regionaal, nationaal of zelfs internationaal?

Meer lezen?

Het Rathenau Instituut deed de afgelopen jaren veel onderzoek naar kennisecosystemen. In Nederland en daarbuiten. Inzicht in de organisatie van kennis en innovatie helpt om wetenschap optimaal te kunnen benutten voor het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. Meer daarover is te vinden op de themapagina Kennisecosysteem.

Deze publicaties hangen hier ook mee samen: