Binnenkort publiceren we onze bevindingen. We brengen in kaart welke nieuwe mogelijkheden de strategische partners krijgen en welke nieuwe afwegingen en verantwoordelijkheden dit voor hen oproept.
Wat is er nieuw aan deze samenwerkingsvorm?
Strategische partnerships zorgen ervoor dat er een nieuwe dynamiek ontstaat in de wereld van de wetenschap en innovatie. Welke nieuwe kansen en afwegingen zijn er voor overheden om met wetenschaps-, innovatie- of regionaal beleid doelbewust in te spelen op strategische partnerships? Met welke maatschappelijke aspecten moet rekening gehouden worden? Op zulke vragen gaat ons onderzoek in.
Drie cases
Onderdeel van de studie zijn drie casestudies, die we hier ook zullen presenteren.
- ARCNL: samenwerking van chipmachinefabrikant ASML, Universiteit van Amsterdam, Vrije Universiteit en NWO;
- Chemelot InSciTe: samenwerking van het chemie en biotechnologieconcern DSM, de TU Eindhoven, de Universiteit Maastricht en het Maastricht Universitair Medisch Centrum+ en de provincie Limburg;
- DELTA Lab: samenwerking van het technologiebedrijf Bosch en de Universiteit van Amsterdam.
Vervolgstudie
Deze studie is een vervolg op het project R&D gaat internationaal uit 2015. Daarin lieten we zien dat goede samenwerkingsmogelijkheden met universiteiten een belangrijke factor is bij keuzes die multinationale bedrijven maken over waar ze investeren in Research & Development.
Meer lezen?
Het Rathenau Instituut heeft jarenlange ervaring met onderzoek naar het functioneren van kennisecosystemen. Lees meer op onze themapagina Kennisecosysteem.