calendar tag arrow download print
Doorgaan naar inhoud

Oratie Barend van der Meulen: ‘Rariteitenkabinet voor wetenschapsbeleid’

nieuws
22 maart 2017
Wetenschapsbeleid
Image
Prof. Dr. Barend van der Meulen, hoofd onderzoek bij het Rathenau Instituut en bijzonder hoogleraar aan de Universiteit Leiden, pleit in zijn oratie voor een nieuwe manier van kijken naar wetenschapsbeleid.

Prof. Dr. Barend van der Meulen, hoofd onderzoek bij het Rathenau Instituut en bijzonder hoogleraar aan de Universiteit Leiden, pleit in zijn oratie op 27 maart voor een nieuwe manier van kijken naar wetenschapsbeleid. “De uitdaging van de leerstoel is kennis voor beleid te ontwikkelen die democratische besluitvorming mogelijk maakt over wetenschap en tegelijkertijd recht doet aan professionele praktijken van wetenschap”, aldus Van der Meulen die zijn oratie op 27 maart 2017 uitspreekt. Lees hier zijn hele oratie.

Bijzonder hoogleraar Evidence for Science Policy

Van der Meulen is aan de Universiteit Leiden benoemd tot bijzonder hoogleraar Evidence for Science Policy. Van der Meulen gaat onderzoek doen naar de relatie tussen wetenschapsbeleid en de praktijk van wetenschap en methoden ontwikkelen voor betrouwbare informatie over het wetenschapssysteem.

De nieuwe leerstoel is ingesteld door het Rathenau Instituut en ondergebracht bij het Centrum voor Wetenschap en Technologiestudies (CWTS) van de Universiteit Leiden. Het CWTS en het Rathenau Instituut hebben beide een sterke reputatie op het gebied van kennis en analyse van het wetenschapssysteem en het wetenschapsbeleid. Met de instelling van de leerstoel kunnen de twee organisaties elkaar aanvullen en versterken.

Melanie Peters, directeur van het Rathenau Instituut: "Het belang van wetenschappelijk onderzoek voor de toekomst van maatschappij en economie maakt wetenschapsbeleid steeds belangrijker. De laatste jaren is er dan ook in de politiek en de pers steeds meer aandacht voor wetenschappelijke kennis en voor de organisatie van wetenschappelijk onderzoek. Dat betekent ook dat gedegen en betrouwbare kennis over het functioneren van de wetenschap en de effecten van het beleid essentieel is."

Lees hier de oratie 'Een rariteitenkabinet voor het wetenschapsbeleid'.