Prestatieprofiel van het Nederlandse onderzoeksbestel

Output

Datapublicatie

Welke citatie-impact hebben Nederlandse publicaties binnen de verschillende wetenschapsgebieden? In welke wetenschapsgebieden presteert Nederland het best? In deze datapublicatie kijken we naar het prestatieprofiel van het Nederlandse onderzoeksbestel over de periode 2019-2022 door de onderzoeksspecialisatie-index (OSI) van Nederland af te zetten tegen de citatie-impact (CI) voor 35 wetenschapsgebieden.

In het kort

  • Nederland heeft een zeer hoge citatie-impact bij de multidisciplinaire tijdschriften.
  • Computerwetenschappen, Instrumenten en instrumentarium en Wiskunde hebben een gemiddelde citatie-impact. Hun aandeel in de Nederlandse publicatie-output is echter relatief klein.

Specialisatiegraad en citatie-impact per wetenschapsgebied, 2019-2022

Citatie-impact en OSI
Bron: Clarivate Analytics/ WoS database, extractie door Centre for Science and Technology Studies (CWTS) en analyse door Rathenau Instituut. Het gaat om publicaties uit de periode 2019-2022 en de citaties die deze in de periode 2019-2023 hebben ontvangen.
Notities: * Deze gebieden behoren tot de Geesteswetenschappen. Evenals Rechten zijn de Geesteswetenschappen niet goed vertegenwoordigd in Web of Science, aangezien het in deze velden gebruikelijk is om ook op andere wijzen te publiceren.

Inhoudelijke toelichting
Van de 35 wetenschapsgebieden is er een gebied met een zeer hoge citatie-impact, namelijk de Multidisciplinaire tijdschriften. Tien wetenschapsgebieden hebben een hoge citatie-impact en vijftien wetenschapsgebieden een bovengemiddelde citatie-impact. Er zijn dertien gebieden waarin Nederland zeer gespecialiseerd is. Het meerendeel daarvan (11) heeft ook een hoge of bovengemiddelde citatie-impact. 
 

Download het excelbestand voor de (bewerking van de) achterliggende cijfers bij het prestatieprofiel rechtsboven aan deze pagina. 

Technische toelichting

a) Gebiedsgenormeerde citatie-impactscores (CI): het aantal citaties dat publicaties uit de periode 2019-2022 ontvangen tijdens de periode 2019-2023 ten opzichte van het mondiale gemiddelde aan ontvangen citaties per gebied (mondiaal gemiddelde = 1,0).
b) Onderzoekspecialisatie-index (OSI): het aandeel Nederlandse onderzoekspublicaties per wetenschapsgebied in de periode 2019-2022 in de totale Nederlandse publicatie-output, gedeeld door het gemiddelde percentage van hetzelfde wetenschapsgebied in de publicatie-output van alle referentielanden tezamen ongewogen naar publicatieomvang van de landen (gemiddelde voor alle referentielanden = 1,0).

Voor een uitleg van de gebruikte definities en afkortingen verwijzen we graag naar de webpagina Definities en afkortingen.

Downloads