calendar tag arrow download print
Doorgaan naar inhoud

Maatschappelijke routekaart nodig voor het COVID-vaccin

bericht aan het parlement
19 november 2020

Vanwege de afstandsregels kregen veel mensen dit jaar hun griepprik in een kerkgebouw (foto: Bert Beelen/ANP)

Image
Ouderen in Nijmegen wachten voor het kerkgebouw waar ze dit jaar hun griepprik krijgen
Deze maand meldden verschillende medicijnenproducenten dat ze vergevorderd zijn met het ontwikkelen van een coronavaccin dat voor meer dan 90% effectief is. Dit is een belangrijke stap op de technologische routekaart voor het vaccin. Daarnaast zal ook de maatschappelijke routekaart voor het vaccineren op orde moeten zijn, schrijft het Rathenau Instituut in een Bericht aan het parlement. Dit vraagt om actie op vier punten.
  1. Maak beleid om de internationale beperkingen rond het delen van kennis zo veel mogelijk op te heffen, door het vaccin als een publiek goed te zien.
     
  2. Overweeg inspraak van burgers over de vaccinverdeling in Nederland.
     
  3. Handel betrouwbaar als overheid: communiceer eerlijk over de veiligheid en effectiviteit van het vaccin, over wat burgers kunnen verwachten wanneer een vaccin op de markt komt en over afspraken met farmaceuten.
     
  4. Zorg ervoor dat het vaccineren wordt ingepast in een brede exitstrategie waarin nieuwe en bestaande maatregelen op een slimme manier worden gecombineerd. Mogelijk zijn verschillende, complementaire vaccins nodig.
Lees het volledige Bericht aan het parlement

Gerelateerd: