calendar tag arrow download print
Doorgaan naar inhoud

Oproep: denk mee over de toekomst van het internet

artikel
18 september 2020
We, the internet maatschappelijke dialoog

Aanleg van glasvezel in de stad/Foto: Hadrian/Shutterstock

Image
De aanleg van glasvezel - oproep we, the internet - Rathenau Instituut

Het internet heeft een grote invloed op de samenleving. Het geeft toegang tot een nieuwe publieke ruimte, waar we elkaar treffen op social media, via digitale kanalen worden voorzien van informatie, en onze spullen in de webshop kopen. Hiermee drukt het internet ook een belangrijke stempel op ons offline leven: hoe we ons werk uitvoeren, de manier waarop vriendschappen en relaties vorm krijgen, en mogelijk zelfs de uitslag van onze verkiezingen. Het Rathenau Instituut doet onderzoek naar digitalisering, waarbij de burger altijd het uitgangspunt is. Voor een grote, internationale dialoog willen we daarom graag weten wat jíj van het internet vindt.

In het kort:

  • Wat zijn jouw ervaringen met het internet? Doe mee aan een internationale dialoog over het internet en deel je mening.
  • De resultaten van deze internationale dialoog zullen worden gebruikt om beleid over het internet vorm te geven.
  • Lees in dit artikel meer over de data van de dialoog en hoe je je kunt aanmelden om deel te nemen.

Het internet heeft ons veel gebracht, maar leidt soms tot maatschappelijke onrust en onzekerheid. Wat betekent 5G? Welke sporen laat ik na op het internet? Wie kan en mag iets met mijn data? Voor de overheid is het in goede banen leiden van de ontwikkeling van het internet een bestuurlijke uitdaging. Grote technologiebedrijven als Amazon en Google bepalen steeds meer hoe we onze online en offline publieke ruimte gebruiken.

Doe mee aan ‘We, the Internet’
Samen met de Radboud Universiteit doet het Rathenau Instituut mee aan ‘We, the Internet’, een grote internationale dialoog over de toekomst van het internet. In meer dan zeventig landen ter wereld worden begin oktober gesprekken gevoerd over dit belangrijke thema. De resultaten hiervan zullen in november worden ingebracht tijdens het Internet Governance Forum, waar overheden, de private sector en publieke organisaties samenkomen om beleid over  de toekomst van het internet af te stemmen.

Zo zal er ook in Nederland een diverse groep mensen met elkaar in gesprek gaan. Voor deelnemers is het een mooie kans meer te weten te komen over het internet, hun gedachten te delen met anderen en hun stem te laten meetellen in deze discussie. Het gesprek gaat over je persoonlijke ervaring met het internet: hoeveel en waarvoor gebruik je het, en welke overwegingen spelen daarbij een rol? Ook zijn we benieuwd naar jouw perspectief op hoe het internet bestuurd moet worden, en hoe burgers hier het beste bij kunnen worden betrokken.

‘We, the Internet’ wordt gecoördineerd door de Franse organisatie Missions Publiques in samenwerking met wereldwijde coalitiepartners zoals regeringen, UNESCO, de Europese Commissie, de Raad van Europa, de Internet Society, het World Economic Forum, de Wikimedia Foundation, de World Wide Web Foundation en de particuliere sector, waaronder Google en Facebook.

Meer informatie?

Je kunt meedoen op:

  • 8 oktober, van 18.15-22.00 (online)
  • 9 oktober, van 18.15-22.00 (online) of
  • 10 oktober, van 13.30-17.00, met inloop vanaf 13.00 (Op locatie, waarschijnlijk in Den Haag.)​

Omdat we streven naar een goede representatie van de Nederlandse samenleving, werken we samen met wervingsbureau Markteffect. Je krijgt daarom een korte vragenlijst over je achtergrond die anoniem verwerkt wordt. Van alle aanmeldingen selecteren we een diverse groep deelnemers. Voor je deelname krijg je een vergoeding van 50,- euro.

We kijken ernaar uit deze belangrijke discussie met je aan te gaan!