calendar tag arrow download print
Doorgaan naar inhoud

Verantwoord innoveren met de hybride aardappel

nieuws
03 juli 2023

De aardappel is een van de meest geteelde voedselgewassen op aarde - Foto: Unsplash

Image
aardappelen
Onlangs verscheen een wetenschappelijk boek over hybride aardappelveredeling. Het Rathenau Instituut schreef mee aan een hoofdstuk over hoe bedrijven, beleidsmakers en belanghebbenden verantwoord kunnen innoveren met hybride aardappels.

De aardappel is een van de meest geteelde voedselgewassen op aarde. Hybride aardappelveredeling is een technologie die het mogelijk maakt om rassen sneller aan te passen en in zaadvorm op de markt te brengen.

In 2020 publiceerde het Rathenau Instituut een rapport over de voorwaarden waaronder hybride aardappelveredeling kan bijdragen aan een duurzame en zekere voedselvoorziening. Afgelopen maand verscheen het boek Impact of Hybrid Potato: the future of hybrid potato from a systems perspective. Dit boek geeft vervolg aan het project waar het onderzoek van het Rathenau Instituut deel van uitmaakte. Samen met de Rijksuniversiteit Groningen en Wageningen University & Research onderzocht het Rathenau Instituut hoe de technologie van hybride aardappelveredeling op een maatschappelijk verantwoorde manier kan worden ingezet.

Het boek brengt verschillende perspectieven samen op de mogelijke impact van deze technologische innovatie op het bredere landbouw- en voedselsysteem. 

Gerelateerde publicaties: