calendar tag arrow download print
Doorgaan naar inhoud

Hoe richten we de metaverse in?

terugblik
07 maart 2023

Foto: Mariëtte van Huijstee tijdens de TEDtalk in Haarlem / Shannon Kanhai

Image
Mariëtte van Huijstee tijdens de TEDtalk in Haarlem
Hoe kan een metaverse onze samenleving verrijken in plaats van verarmen? Coördinator Mariëtte van Huijstee neemt je in 20 minuten mee naar de metaverse. Haar TEDtalk begint bij het wereldberoemde schilderij Het Lam Gods in Gent. Ze legt uit wat de metaverse is en waarom een publieke visie over de regulering zo noodzakelijk is.

Onze samenleving digitaliseert steeds sneller. Een leven zonder sociale media en internet is niet meer voor te stellen. Terwijl Europese beleidsmakers zich focussen op het herontwerpen en reguleren van het huidige internet, investeert de private sector al miljarden euro’s in ‘the next big thing’: de metaverse.  

Die investeringen zijn niet voor niets. Een versmelting van de echte en de virtuele wereld met behulp van onder meer virtual reality technologie (VR) en augmented reality technologie (AR) brengt veel mogelijkheden met zich mee. In deze TEDtalk legt Van Huijstee uit wat de verschillende mogelijkheden en gevaren van de metaverse zijn en waarom het starten van een publieke dialoog over de metaverse belangrijk is.

Er zijn mensen die denken dat de metaverse slechts een hype is, zegt Van Huijstee. 'Dat mensen niet massaal met VR- en AR-brillen willen rondlopen en dat de technologie niet zo ver zal komen. Mogelijk hebben deze mensen gelijk. Maar, als ze dat niet hebben, of slechts gedeeltelijk, is de impact van de metaverse op onze levens en maatschappij groot. Daarom mogen we het ontwikkelen van de metaverse niet overlaten aan de grote platformen. In plaats daarvan, moeten we een publieke visie ontwikkelen over wat de metaverse zou moeten zijn.‘

Kijk hier de hele TEDtalk terug:

Meer lezen over de metaverse?