calendar tag arrow download print
Doorgaan naar inhoud

De financiering uit EU-kaderprogramma's

datapublicatie
08 april 2022
financiering
In deze datapublicatie laten we de verhouding tussen nationale onderzoeksfinanciering en Europese onderzoeksfinanciering zien. Daarnaast laten we zien hoeveel geld Nederlandse onderzoekers krijgen uit het nationale NWO-Talentprogramma (voorheen 'Vernieuwingsimpuls') en uit de European Research Council (ERC).

In het kort

  • In 2020 gaf Nederland 6,1 miljard uit aan onderzoek. Daarnaast haalden we 0,9 miljard euro via Europa binnen.
  • De Europese financiering maakt een steeds groter deel uit van de totale publieke R&D.
  • De omvang van de persoonsgerichte ERC-beurzen is inmiddels even groot als die van de Vernieuwingsimpuls.

De financiering uit EU-kaderprogramma's en via de Nederlandse overheidsfinanciering van R&D

Europa steeds belangrijker
De nationale uitgaven en de Europese inkomsten voor het Nederlandse wetenschapssysteem zijn in de loop der jaren toegenomen. Nationaal van 3,39 miljard euro in 2000 tot 6,1 miljard in 2020. Europees van 170 miljoen euro in 2000 tot 874 miljoen in 2020. Het Europese deel wordt steeds belangrijker: van 5% van het totaal gedurende het vijfde kaderprogramma (1998-2001) tot 12,5% van het totaal gedurende de looptijd van Horizon 2020 (2014-2020).
 

Toegekende financiering NWO-Talentprogramma en ERC 

Excellente onderzoekers halen evenveel geld uit EU als uit Nederland
Dat financiering uit Europa belangrijker wordt, zien we ook wanneer we het NWO-Talentprogramma (Vernieuwingsimpuls) van de nationale financier NWO vergelijken met de inkomsten uit het Europese ERC-programma. Het NWO-Talentprogramma (Veni, Vidi, Vici) en de ERC-beurzen (Starting, Consolidator, Advanced en Proof of Concept) zijn zogeheten persoonsgerichte beurzen. In totaal halen onderzoekers van Nederlandse instellingen elk jaar ongeveer 150-160 miljoen euro binnen via het NWO-Talentprogramma. Eenzelfde jaarbedrag verwerven de onderzoekers sinds ongeveer 2012 uit Europa via de ERC.